eur:
389.29
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Lávát lövell ki a Fagradalsfjall tűzhányó krátere az izlandi Reykjanes-félszigeten magasodó Litli-Hrútur-hegy közelében 2023. július 13-án. A hatóságok lezárták a lávafolyamhoz vezető túraösvényt, mert több kiváncsiskodó is felkapaszkodott a kráter közelébe.
Nyitókép: MTI/EPA/Anton Brink

Különleges izlandi felvételek egy ritkán látható jelenségről - videók

Az izlandi Fagradalsfjall kitörés harmadik felvonásának, úgy tűnik, vége, de a kutatók számos különleges felvételt készítettek. Az egyiken egy - különösen a nagyközönség által - ritkán látott jelenség is megfigyelhető.

A földremegés-amplitúdó meredeken csökken, a magma utánpótlás megszűnt. Több mint 3 hét alatt közel 20 millió köbméter magma jött fel a földköpenyből a felszínre - mutatott rá a Tűzhányó blog közösségi oldalán Harangi Szabolcs vulkanológus.

"Egy kis pihenő jön a következő vulkáni működésig. Addig? Askja területe tovább emelkedik, Hekla és Katla már meglehetősen hosszan hallgat..." - írta a geológus-vulkanológus, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának vezetője, Földrajz és Földtudományi Intézetének igazgatója.d

A vulkán élőben:

Ide kattintva rengeteg képet lehet látni a kitörésekről, itt pedig Daníel Páll Jónasson földrajztudós öt Fagradalsfjall-túrájának legjobb képei láthatók.

Alább pedig egy lenyűgöző videó a Fagradalsfjall-kráterből arról, hogy mivel a mostani három kitörésben a bazalt olyan alacsony viszkozitású és olyan magas hőmérsékletű volt (a legmagasabb a 2021-ben mért 1240 Celsius-fok volt), a kráter falának ütközve úgy viselkedett, mint a víz amikor hullámzik.

(A nyitóképen: Lávát lövell ki a Fagradalsfjall tűzhányó krátere az izlandi Reykjanes-félszigeten magasodó Litli-Hrútur-hegy közelében 2023. július 13-án.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×