eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Alacsony vízállás a barcelonai La Baells víztározóban 2023. április 18-án. Katalónia belső medencéinek víztározói a regionális kormány aszály elleni intézkedései ellenére már a teljes kapacitásuk 25,9 százalékára csökkentek, úgy, hogy egy évvel ezelőtt még 57,9 százalékon álltak.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Siu Wu

Tarthatatlanná vált a helyzet Katalóniában, vészhelyzetet hirdetnek

A Katalán Vízügyi Ügynökség a tartomány 24 településén hirdetett vészhelyzetet aszály miatt – közölte az El País című napilap.

A döntéssel járó megszorító intézkedések a jövő héttől lépnek életbe, és mintegy 26 ezer embert érintenek Gerona megyében.

A háztartások vízfogyasztását nem korlátozták, viszont a települési szolgáltatásokra felhasznált, egy főre számolt maximális vízmennyiséget napi 200 literben határozták meg.

A lakosságot emellett tudatos és felelős fogyasztásra kérték, törekedve arra, hogy lehetőleg ne haladják meg a napi 90 literes mennyiséget személyenként.

A mezőgazdasági öntözésben 80 százalékkal, az iparban 25 százalékkal korlátozták a vízfelhasználást. Tilos a parkok öntözése, a medencék feltöltése és a járművek, épületek mosása a veszélyhelyzet ideje alatt.

A régióban most először vezettek be ilyen intézkedést, amelyre a súlyos csapadékhiány miatt elhúzódó, 30 hónapja tartó szárazság miatt volt szükség.

A tartomány víztározói átlagosan kapacitásuk 28 százalékán működnek, a vészhelyzettel érintett területeken azonban ennél jóval alacsonyabb a víztartalék. Például a Riudecanyes víztározóban 6 százalékos a vízkészlet.

Országosan július utolsó hetében 42,2 százalékon volt a tározók telítettsége, elmaradva az elmúlt 10 év átlagát jelentő 58,7 százaléktól.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×