eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Vlagyimir Putyin orosz elnök videókapcsolaton keresztül megbeszélést folytat Hszi Csin-ping kínai államfővel a moszkvai Kremlben 2022. december 30-án.
Nyitókép: MTI/AP/Pool/Kreml/Mihail Klimentyev

A lehető legegyszerűbb módon növelik a besorozható oroszok számát

Ez pedig nem más, mint a korhatáremelés. Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője szerint Moszkva újabb mozgósításra készülhet.

Harminc évre emelkedik a férfiak hadkötelezettségének felső korhatára Oroszországban, miután az ország parlamentjének alsóháza megszavazta, majd Vlagyimir Putyin elnök aláírta az erről szóló törvényt. A tartalékosok korhatárát is felfelé módosították.

Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője az InfoRádióban úgy vélekedett, általános mozgósítás talán nem lesz.

"Tavaly ősszel 300 ezer főt hívtak be, egy újabb 300-500 ezer fő behívása nem lehetetlen, legalábbis sokan beszélnek arról, hogy egy orosz győzelemhez a jelenleg Ukrajnában tartózkodó katonai létszám nem elégséges. Erre lehet gondolni" - fejtegette.

Sok jelét látja annak, hogy Oroszország hosszú háborúra, de legalábbis konfliktusos időszakra készül, a hadsereget modernizálják, a hadiipart pedig felpörgetik, ám személyi állomány, létszám is kell a hadsereghez.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem csak az életkorok változtak.

"Nagy mértékben megnehezült kibújni a haderőben való szolgálat alól, jelentősen nagyobbak a büntetési tételek, és gyakorlatilag

abban a pillanatban, ahogy elektronikusan közvetítik a behívót, már nem lehet elhagyni az országot. Láthatóan keményedik az orosz rendszer e tekintetben."

Az iskolákban közben tantárgyként bevezették a drónkezelést és a lövészetet a brit hírszerzés szerint; ezt kommentálva Demkó Attila úgy fogalmazott, Oroszország elhatározta magát, hogy mindenképpen valamiféle, győzelemnek nevezhető eredménnyel zárja le a háborút. Legalább a négy, újonnan elfoglalt ukrán területet meg akarja tartani, ám még "a négy egyikét sem uralja teljesen", hiszen az öt elcsatolt ukrajnai oblasztyból (ukrán közigazgatási területből) csak a korábban megszállt Krím van teljesen orosz kézen.

A sorozás - mint folytatta - üzenet a Nyugatnak is az elszántságról.

"Oroszország lakossága jóval nagyobb, Ukrajna merítése jóval szűkebb" - rögzítette még a mozgósításokkal kapcsolatban.

Arról, hogy egy 30 éves ember újoncként mennyire számít jó "alapanyagnak" a hadseregben, Demkó Attila úgy vélekedett, egy késői huszonéves még jobb is lehet, mint egy 18 éves, mert felnőttebb gondolkodású.

"Nagyobb lesz az a létszám, amelyből válogatni tudnak, mert válogatni kell egészségügyi, képzettségi szempontok szerint. Egy késői huszonévesnek már lehet olyan képzettsége, ami a hadseregnek valamiért jó, akár drónok terén, akár elektronikában, akár teherautó-vezetésben, míg egy 18 évesnél ezeket a képességeket még hozzá kell adni."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×