eur:
390.03
usd:
365.04
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Matteo Zuppi bíboros, bolognai érsek, az olasz püspöki kar elnöke megnyitja az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) 77. közgyűlését a Vatikában 2023. május 23-án. Ferenc pápa május 20-án megbízta Matteo Zuppi bíborost, hogy vezesse azt a békemissziót, amellyel a katolikus egyházfő megpróbálná elősegíteni az ukrajnai konfliktus lezárását.
Nyitókép: MTI/AP/Gregorio Borgia

Kiderült, miről tárgyalt Moszkvában a pápai megbízott

Főként humanitárius kérdésekről tárgyalt szerdán Moszkvában Jurij Usakovval, Vlagyimir Putyin orosz elnök külpolitikai tanácsadójával Matteo Zuppi bíboros, az ukrajnai háború ügyében közvetítő pápai megbízott – közölte Paolo Pezzi moszkvai katolikus érsek a KNA katolikus hírügynökségnek nyilatkozva.

A főpap tájékoztatása szerint a találkozón főként a hadifoglyokról és a kiskorú menekültek megsegítéséről esett szó. A Kreml közlése szerint Usakov az ukrajnai konfliktus politikai-diplomáciai megoldásának lehetséges módozatairól tárgyalt a pápai küldöttel.

„Már többször kijelentettük, hogy nagyra értékeljük a Vatikán erőfeszítéseit és kezdeményezéseit az ukrajnai válság békés megoldására, és üdvözöljük a pápa törekvését, hogy segítsen véget vetni az ukrajnai fegyveres konfliktusnak” – hangsúlyozta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Ferenc pápa május végén bízta meg Matteo Zuppi bíborost, az olasz katolikus püspöki konferencia elnökét, bolognai érseket, hogy vezesse az ukrajnai konfliktus lezárását célzó békemissziót. Zuppi bíboros három héttel ezelőtt Ukrajnában járt, ahol többek között Volodimir Zelenszkij elnökkel is tárgyalt.

Moszkvai látogatásának utolsó napján, csütörtökön Zuppi a tervek szerint még Kirill orosz ortodox pátriárkával is találkozik, este pedig szentmisét mutat be a moszkvai katolikus székesegyházban. A 67 éves bíboros szoros kapcsolatban áll a római Szent Egyed (Sant'Egidio) katolikus bázisközösséggel, amely már több nemzetközi konfliktus megoldásában sikerrel közvetített.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét
"Egyre kevesebben árulják el..."

A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×