eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke (k) felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. november 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Egyes országoknak több EP-képviselője lehet - de mi lesz Magyarországgal?

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadta az összetételéről szóló javaslatot, amelynek célja, hogy a képviselői helyek számát 11-gyel, összesen 716-ra növelje a 2024. júniusi európai választások előtt.

Kilenc tagország választhatna a javaslat szerint további képviselőket jövőre, emellett 28 helyet fenntartanának a transznacionális listákon megválasztott képviselők számára.

Az uniós parlament szerint a képviselői helyek számának bővítését az indokolja, hogy a 2019-es választások óta az EU-ban bekövetkezett demográfiai változásokat tükröznie kell a képviselői helyek elosztásának.

A javaslat szerint

  • Spanyolországnak még 2, összesen 61 képviselői helye lenne,
  • Hollandiának szintén még 2, összesen 31 képviselői helye lenne,
  • Ausztriának még egy 1, összesen 20 képviselői helye lenne,
  • Dániának még 1, összesen 15 képviselői helye lenne,
  • Finnországnak még 1, összesen 15 képviselői helye lenne,
  • Szlovákiának még 1, összesen 15 képviselői helye lenne,
  • Írországnak még 1, összesen 14 képviselői helye lenne,
  • Szlovéniának még 1, összesen 9 képviselői helye lenne, valamint
  • Lettországnak is még 1, összesen 9 képviselői helye lenne

az újonnan megalakuló Európai Parlamentben 2024-nyarától.

Az uniós parlament közleményében emlékeztetett, összetételét minden választás előtt értékeli a szerződésekben meghatározott elvek alapján. Eszerint legfeljebb 750 európai parlamenti képviselő ülhet az EP-ben, valamint az elnök. A tagországoknak legalább 6, legfeljebb 96 képviselői helye lehet a legfrissebb népességi adatokkal összhangban. A javaslat szerint az EP-képviselők 28 helyet tartanának fenn a jövőbeli uniós szintű választókerületekben, az úgynevezett transznacionális listákon megválasztott képviselők számára.

Trócsányi László fideszes EP-képviselő szerint a transznacionális listát a tagállamok többsége nem támogatja, ráadásul a föderális Európa hívei a képviselői helyekkel való zsarolással ismét szereptévesztésben vannak. "Az európai pártlisták nem tennék demokratikusabbá az Európai Parlament működését, nem hoznák közelebb a polgárokhoz. Épp ellenkezőleg, a központilag összeállított listákkal a kisebb tagállamok és a nemzeti pártok veszítenének az európai ügyekre való befolyásukból" - fogalmazott az EP-képviselő.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×