eur:
389.75
usd:
363.51
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A világ legnagyobb utasszállító gépe, egy Airbus A380 Budapesten. Az első alkalommal Magyarországra látogató repülőgépet a német Lufthansa hozta a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Az A380 mintegy két órát tartózkodott Ferihegyen, majd alacsony magasságon végrehajtott egy áthúzást a reptér betonja felett és távozott.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

A Lufthansa újra hatalmas szárnyakat ad a vágyainak

A kereslet mindent visz. A Lufthansa német légitársaság ismét üzembe helyezi a világ lenagyobb utasssállító repülőgépét, az Airbus A380-ast. Európa második legnagyobb légitársasága az óriásgépet 2021 őszén "mustrálta ki", mivel túl nagy és túl költséges is volt.

A világ legnagyobb utasszállítója kétszintes, négy hajtóműves repülőgép, az európai Airbus vállalat terméke, amely 544 fő "befogadására" képes.

Az A380-asból a Lufthansa 2010 és 2015 között tizennégy gépet helyezett üzembe. Az Egyesült Arab Emírségek légitársasága, az Emirates és a Singapore Airlines után a tizennégy A380-assal a harmadik legnagyobb ilyen gépparkkal rendelkezett. Az Airbus azonban később szerződéses kötelezettségekre hivatkozva hatot visszavett.

A tizennégyből nyolc 2021 szeptemberében, a járvány tetőzésekor azonban a hangárba került, és mostanáig ott parkolt.

A hivatalos indok az volt, hogy az A380-as túl nagy és túl drága, a kereslet pedig elenyésző volt.

Most viszont a járvány megszűnése nyomán ismét rohamosan fellendült a piac, és bebizonyosodott, hogy a légitársaság az A380-asokat sem nélkülözheti. Három év után az első óriásgép Bostonba szállította az utasokat, júliustól pedig már újabb útvonal szerepel a tervben, még pedig a New Yorki-i JFK repülőtérre.

A Lufthansa szóvivője, Bettina Rittberger szerint ősszel ismét módosíthatnak. A téli repülési programban Bangkokba és Los Angelesbe tartó járatokat terveznek. Ha csak valami rendkívüli nem történik, az óriásgépekre néhány évig mindenképp szükség lesz – jelentette ki a szóvivő.

A terv szerint az A380-asok 2027-ig üzemben maradnak. Ezt a növekvő kereslet mellett az is magyarázza, hogy a Lufthansa jelenleg különféle repülőgépekre vár, amelyeket még nem szállítottak le.

A teljes A380-as flotta Münchenben állomásozik majd.

A rendelkezésre álló nyolc gépből egyelőre négyet rendszeresen működtetve, kettőt pedig tartalékként reaktiváltak.

Az óriásgépek újbóli üzembe helyezésének költségeiről a Lufthansa nem közölt adatokat.

"A számokat alaposan megvizsgáltuk, és pozitív döntést hoztunk" - fogalmazott a szóvivő, aki szerint az újbóli üzembe helyezés kifizetődik. Utalt arra, hogy jelenleg A340-600-asok repülnek New Yorkba, az A380-as azonban jóval több férőhellyel rendelkezik. Továbbá, legalábbis a kisebb, jelenleg használt gépekhez viszonyítva, környezetbarátabb módon kell repülniük – tette hozzá Rittberger.

"Az A380-as 20 százalékkal kevesebb kerozint és ezáltal kevesebb szén-dioxidot használ " – érvelt a légitársaság szóvivője. "A keresleti nyomás pedig rendkívül nagy" – hangzott az indoklás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×