eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Gátrobbantás okozta árvíz Herszonban 2023. június 6-án. Hajnalban robbanás történt a dél-ukrajnai Herszoni területen lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározójának gátján, az ukránok és az oroszok egymást vádolják a robbantás elkövetésével.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

SZBU: lehallgatott beszélgetések bizonyítják, az oroszok robbantották fel a gátat

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat lehallgatta orosz katonák telefonbeszélgetését, amelyben az egyik elmondja a másiknak, hogy a Herszon megyei kahovkai vízerőművet nem ukránok, hanem egy orosz szabotázscsoport robbantotta fel - közölte az SZBU.

A biztonsági szolgálat közzétette honlapján az általa orosz katonáknak mondott két férfi lehallgatott beszélgetését. "Az oroszok a gát felrobbantásával akarták megzsarolni Ukrajnát, és ember okozta katasztrófát okoztak államunk déli részén" - jegyezte meg az SZBU sajtószolgálata.

"Nem ők (ukránok) robbantották fel. A mi szabotázscsoportunk volt. Ezzel a gáttal akarták megijeszteni őket. Nem a tervek szerint ment,

nagyobb robbanás lett, mint amilyet terveztek"

- mondja a felvételen az állítólagos orosz katona.

A folytatásban leírja a katasztrófa következményeit, amelyeket szavai szerint Oroszországban próbálnak eltitkolni, vagyis a vízszint emelkedését, az áradások és a pusztítás nagyságrendjét. Elmondja egyebek mellett, hogy egy közeli parkban "állatok ezrei pusztultak el".

Oleskij, 2023. június 8.
A Maxar Technologies által 2023. június 8-án közreadott kombókép Oleskij településről 2023. május 15-én (felül) és június 7-én, a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz után. A gátszakadás okozásával a hadban álló ukránok és oroszok egymást vádolják.
MTI/AP/Maxar Technologies
Oleskij, 2023. június 8. A Maxar Technologies által 2023. június 8-án közreadott kombókép Oleskij településről 2023. május 15-én (felül) és június 7-én, a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz után. A gátszakadás okozásával a hadban álló ukránok és oroszok egymást vádolják. MTI/AP/Maxar Technologies

Az ukrán katonai hírszerzés pénteki közleményében azt írta: olyan információk jutottak a birtokába, amelyek arról tanúskodnak, hogy Oroszország új szakaszt indított az ukrán katonai parancsnokság és kormánytisztviselők lejáratására irányuló kampányában. "Ennek keretében egy sor provokatív anyag készült, amelyek szerzői Ukrajnára hárítják a felelősséget a kahovkai vízerőmű felrobbantásáért, és a politikai válság előfeltételeit igyekeznek megteremteni" - fejtette ki a hírszerzés.

Rámutatott, hogy a kiadványok előkészített fő címei közvetlen vádakat tartalmaznak a katonai-politikai vezetés, különösen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen. A hírszerzés kiemelt pár példát ezen címek közül: "Kétségbeesésében, hogy sikereket érjen el egy esetleges offenzívában, Zelenszkij átváltott a felperzselt föld taktikájára, ami azonban saját népe ellen irányult", illetve "A gátrobbanás elmossa Zelenszkijt".

A hírszerzés értesülései szerint emellett állítólagos ukrán és külföldi olvasók nevében hamis internetes fiókokból kommentárokat helyeznek el minden cikk alatt, ezáltal egy "élő" vita benyomását keltve, hogy valódi hálózati felhasználókat is bevonjanak a beszélgetésbe. Kijevben úgy tudják, hogy a projekt rendelkezésre álló költségvetése körülbelül 6 millió dollár, az összeg további növelésének lehetőségével.

Az ukrán energetikai minisztérium sajtószolgálata arról számolt be, hogy a péntekre virradóan végrehajtott orosz rakéta- és dróntámadás megrongált két gázkitermelő létesítményt a nyugat-ukrajnai Zsitomir megyében, egy gázszállítást irányító állomást a délkeleti Zaporizzsja megyében, és országszerte több elektromos vezetékeket.

Címlapról ajánljuk
Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Három aggasztó esemény mutatja: újra lángra kaphat az elmúlt évek legpusztítóbb háborúja

Három aggasztó esemény mutatja: újra lángra kaphat az elmúlt évek legpusztítóbb háborúja

A szíriai polgárháború kisebb-nagyobb megszakításokkal, de több mint 12 éve tart. A törésvonalak számtalanszor változtak, feltűntek és eltűntek csoportok, átalakultak koalíciók, jöttek és mentek frakciók, az ország egyes részei pedig rengetegszer cseréltek gazdát. Az elmúlt néhány évben viszonylagos nyugalom honol az országban. Ez persze nem jelenti azt, hogy teljesen megszűntek volna az összecsapások, de a harcok intenzitása már inkább csak szórványos és kisebb területekre korlátozódik. Basszár el-Asszad látszólag megnyerte a polgárháborút, hiszen újra növekszik a nemzetközi elismertsége, pedig az ország jelentős része felett továbbra sem gyakorol fennhatóságot. Az utóbbi időben három súlyosabb eset is borzolja a kedélyeket, amely jelzi, hogy a helyzet továbbra is nagyon feszült, a polgárháborúnak még egyáltalán nincs vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×