eur:
394.74
usd:
363.8
bux:
65490.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök látogatást tett a légierő és légvédelem központi parancsnokságán egy meg nem nevezett fehéroroszországi helyszínen 2023. május 15-én.
Nyitókép: MTI/AP/Fehérorosz elnöki hivatal sajtószolgálata

Bendarzsevszkij Anton: ha beteg is a fehérorosz elnök, annak híre nem fog kiszivárogni

Az utóbbi hetekben többször is felröppent a hír, hogy a fehérorosz elnök súlyos beteg. Most épp megint eltűnt a nyilvánosság elől, bár a közösségimédia-oldalán meg-megjelennek felvételek róla.

Sajtóhírek szerint Aljakszandr Lukasenka már a május 9-i moszkvai győzelem napi ünnepségen sem tudott néhány méternél többet sétálni és a repülőgépéhez mentőautó kíséretében vitték. Később pedig arról írt egy volt fehérorosz ellenzéki beszámolója alapján a sajtó, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való tárgyalása után válságos állapotban került egy moszkvai kórházba az elnök. Az információ hitelességét nem sikerült bizonyítani.

Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója szerint ugyanakkor a Fehéroroszországhoz hasonló autokráciákból nehezen elképzelhető, hogy kiszivárogjon az első számú vezető betegségének híre.

"A Lukasenka betegségéről szóló hírek legalább annyira lehetnek igazak, mint a Putyin körüli pletykák – az orosz elnököt is már annyiszor temették, már leírták, hogy mennyi betegsége van és rákban szenved. Nem tudjuk. Lehet, hogy valóban van betegsége az orosz elnöknek, és lehet, hogy a fehérorosznak is van, de egyébként

a közvetlen jelek nem ezt mutatják.

Amikor az állami vezető eltűnik napokra vagy akár hetekre – és elindulnak a feltételezések –, az önmagában nem azt jelenti, hogy tényleg valami komolyabb baja lenne. Általában ezek az autoriter típusú vezetők nem jelentik be előre az szabadságaikat. Könnyen lehet, hogy elutazott pihenni."

A szakember felidézte: a május 9-i, moszkvai győzelem napi parádé után Lukasenka eltűnt egy hétre, majd visszatért, és azt mondta, hogy megfázott. Aztán egy hétig szerepelt a médiában, és utána megint eltűnt. Akkor jöttek a feltételezések, hogy valami komolyabb problémája van. Miközben most Lukasenka hivatalos kommunikációs csatornáin – elsősorban a Telegramon keresztül kommunikál – az elmúlt napokban már folyamatosan megjelenik képpel, videóval. Persze, jegyezte meg Bendarzsevszkij Anton, ilyenkor mindig felmerül, hogy lehet, ezek az események korábban voltak, de ő alapvetően hinne ezeknek az információknak, mert "nincs okunk azt feltételezni, hogy valamilyen komolyabb problémája lenne".

Meggyőződése szerint egy Putyinhoz vagy Lukasenkához hasonló vezető haláláról teljesen váratlanul fogunk értesülni, és nem hosszú napokon vagy heteken keresztül folytatódó pletykák sorozata után fogják közölni, hogy meghalt- Hasonlóan ahhoz, mint amit látni lehetett korábban a közép-ázsiai autoriter típusú vezetők példájánál, a türkmén vagy az üzbég vezető halálánál.

Már csak azért sem tartja elképzelhetőnek, hogy egy esetleges komoly betegség híre egy ilyen vezetőről kiszivárogjon, mert akkor megindulnak a belső harcok, amit egy autoriter országban a vezetők próbálnak elkerülni. "Sőt, ha érzik vagy tudják, hogy komoly problémákkal küzdenek, akkor inkább megtesznek minden lépést, hogy a háttérben titokban garantálják a saját rokonságuknak, a saját szövetségeseiknek a hatalomban maradását. Láttunk ilyet Kazahsztánban."

A Lukasenka esetleges halála utáni időszakkal kapcsolatban Bendarzsevszkij Anton elmondta: a 2020-as elnökválasztások után a fehérorosz ellenzéket példátlan represszív lépésekkel teljes mértékben feloszlatták és eltüntették, ezért az ottani ellenzéki mozgalom még évekig nem fog tudni talpra állni és politikai súlyt képviselni.

"Az elnök alapvetően dinasztikus jellegű öröklésben gondolkodik. Három fia van, közülük a legfiatalabb többször is hangoztatta, hogy őt szánja apja a következő elnöknek. Viszont Oroszország biztosan nem a családjából választana. Persze rosszul hangzik az, hogy Oroszország választana, de ebben a küzdelemben Oroszország a legkomolyabb tényező, amely szeretné biztosítani, hogy a fehérorosz vezetés simulékony, az orosz politikával egyetértő legyen, amely támogatja többek között Oroszország háborúját Ukrajnában. Attól tartok, hogy Lukasenka halála elsősorban Oroszország kezére játszana, és akkor egy egyértelműen oroszbarát új vezetőt fogunk látni."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kereskedés külföldi részvényekkel- díjmentes, interaktív online előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel- díjmentes, interaktív online előadás

Ahhoz, hogy belevágj a külföldi részvényekkel való kereskedésbe, először is érdemes tisztázni, hogy miért szeretnél ezen a területen tevékenykedni. Lehet, hogy egy adott iparág vagy cég nemzetközi növekedési lehetőségei érdekelnek, vagy egyszerűen csak diverzifikálni szeretnéd befektetéseidet a hazai piacokon túl. Bármelyik is legyen az indító motivációd, fontos lépések várnak rád az induláshoz, melyeket mind megvitatunk soron következő online előadásunkon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×