eur:
389.1
usd:
361.99
bux:
67994.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Ferenc pápa beszédet mond a fiatalokkal rendezett találkozóján a Papp László Budapest Sportarénában 2023. április 29-én, háromnapos magyarországi apostoli látogatásának második napján.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ferenc pápa beterjesztette a Vatikán új alaptörvényének tervét

Mint Ferenc pápa elmondta: a már kiadott szabályozásokat és intézményi megállapodásokat is aktualizálja az új alaptörvény, amely a tervek szerint július 7-én lép hatályba.

Ferenc pápa beterjesztette a Vatikán új, a kor követelményeit figyelembe vevő alaptörvényének tervét, amely a II. János Pál pápa által 2000-ben kiadott alkotmányt válthatja fel - jelentette be szombaton a Szentszék.

Az új alaptörvény több jelentős változtatása között szerepel, hogy

változik a Pápai Bizottság összetétele,

amely Vatikánvárosban a törvényhozói hatalmat gyakorolja. A korábban hagyományosan bíborosok alkotta bizottságban most először a papsághoz nem tartozó férfiak és nők is helyet kapnak.

Az új alaptövény szigorúbban és részletesebben szabályozza a Vatikán költségvetésének jóváhagyását is. A Pápai Bizottság hároméves pénzügyi tervet fog kidolgozni, amelyet a pápának kell benyújtania jóváhagyásra.

A költségvetésnek "az egyértelműség, az átláthatóság és a méltányosság elvein" kell alapulnia.

Az új alaptörvény megerősíti "a vatikáni jogrendszer egyedülálló sajátosságát és autonómiáját", amely különbözik a Római Kúriáétól - közölte a Szentszék.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×