eur:
388.39
usd:
360.74
bux:
68657
2024. május 7. kedd Gizella
Berlin, 2015. november 11.Joachim Gauck német elnök (b) bejegyzést ír Angela Merkel német kancellár társaságában az egy nappal korábban, 96 évesen elhunyt Helmut Schmidt egykori német kancellár kondoleálókönyvébe a berlini kancellári hivatal épületében 2015. november 11-én. Az előtérben Helmut Schmidt fényképe, a falon a politikus Bernhard Heisig festőművész által készített portréja látható. (MTI/EPA/Wolfgang Kumm)
Nyitókép: MTI/EPA/Wolfgang Kumm

Joachim Gauck keményen kritizált két volt német kancellárt is

A volt német államfő szerint Helmut Schmidt öreg korára gyermeteggé vált, míg Angela Merkel túlzottan Putyin-barát volt.

Nem épp hízelgő szavakkal beszélt egy televíziós interjúban a volt államfő, Joachim Gauck Németország egyik legtekintélyesebb kancellárjáról, Helmut Schmidtről, és egy nappal korábban Gauck a korábbi kancellárt, Angela Merkelt sem igazán kímélte.

A korábbi kancellárhoz, Angela Merkelhez hasonlóan az egykori államfő, Joachim Gauck is a volt NDK-ban kezdte politikai pályáját. Evangélikus lelkészként az akkori keletnémet polgárjogi mozgalom egyik vezető alakja, 1990-ben az utolsó NDK-parlament képviselője, az újraegyesítés után egészen 2000-ig az NDK állambiztonsági szolgálata, a hírhedt Stasi iratait feltáró hivatal elnöke volt. 2012 márciusától 2017 márciusáig volt az újraegyesült Németország államfője.

Gauck, aki elnöksége alatt nagy népszerűségnek örvendett, az elmúlt időszakban keveset nyilatkozott, most viszont a német média – különös tekintettel a második világháború befejeződésének évforduló alkalmából – "újra felfedezte" őt. A 83 éves volt államfő az ARD televízió műsorában nagy visszhangot kiváltó bírálattal illette Helmut Schmidtet.

Az ARD felidézte Schmidt egy 2015-ben a televíziónak adott interjúját, amelyben az akkor már volt kancellár élesen bírálta az Európai Uniót, amiért Ukrajna uniós tagsága mellett foglalt állást. Schmidt ezt a törekvést "meglehetős ostobaságnak" nevezte, úgy értékelve, hogy az ilyen jellegű "idióta ajánlatokkal és szándékokkal" az unió lerombolta a bizalmat Oroszország és a Nyugat között.

Gauck – aki hivatali ideje alatt egy ízben Berlinben találkozott ugyan Vlagyimir Putyinnal, de mindig is köztudomású volt az egykori Szovjetunióval, illetve Oroszországgal való szembenállása – bírálta a volt kancellárt.

"Az egykor okos emberek idős korukra olykor gyermeteggé válnak"

– fogalmazott Schmidt idézett szavai kapcsán a korábbi államfő.

Gauck ezúttal is élesen bírálta Putyint, a többi között idézve az orosz elnök Moszkvában a győzelem napi parádén elhangzott beszédéből. Putyin – mint emlékeztetett – arról beszélt, hogy valódi háborút indítottak Oroszország ellen. Mindezt szerinte természetesen a Kreml vezetője sem hiszi. Putyin – mint Gauck fogalmazott – az egykori KGB tisztje, és karrierje során megtanulta, hogy a hatalom iránti lojalitás elsőbbséget élvez saját lelkiismeretével szemben.

Egy nappal korábban egy interjúban Joachim Gauck a korábbi kancellár, Angela Merkel "Putyin-barátságát" is bírálta. Merkel hivatali ideje alatt ő az államfői tisztséget töltötte be, és együttműködésük kifogástalan volt.

Szerinte a volt kancellár "regnálása alatt" mindvégig tudta, hogy Putyin mikor hazudik.

Ennek kapcsán utalt a Északi Áramlat-2, Oroszország és Németország között a Balti-tenger alatt épített földgázvezetékre. Merkel mindenekelőtt a német gazdasági érdekeket részesítette előnyben. Elmondta, hogy kancellárként és államfőként gyakran találkoztak ugyan, de a találkozók során nem volt képes kifejteni ezzel kapcsolatos álláspontját.

"Ő volt a kormány vezetője, és egy szövetségi elnök ilyen helyzetekben csak kérdéseket tehet fel, nem töltheti be egy ellenkormány szerepét" – hangoztatta Gauck.

A volt államfő ugyanakkor védelmébe vette a kancellár híres "Wir schaffen das" (Sikerülni fog) sokak által bírált kijelentését, amely 2015-ben a menekültek befogadásával kapcsolatban hangzott el. Gauck szerint ez egy " jó üzenet " volt.

"Nem szerettem volna olyan kormányfőt, aki azt üzeni, hogy sajnos ez nem sikerülhet" – tette hozzá.

Joachim Gauck a Bundestagban ma is irodával rendelkezik, és mind szellemi, mind fizikai állapota a média szerint kifogástalan.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×