eur:
389.32
usd:
361.56
bux:
67904.67
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Ukrán katona páncélozott harcjárművön az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. április 26-án.
Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Meglepő váddal állt elő a Wagner-vezér

Bahmuti állásaik feladásával vádolta meg kedden az orosz hadsereg katonáit Jevgenyij Prigozsin, a kelet-ukrajnai város ostromában meghatározó szerepet játszó Wagner-csoport vezetője.

A május 9-i győzelem napja alkalmából közzétett videoüzenetében Prigozsin emellett azt vetette az orosz vezérkar szemére, hogy szándékosan félrevezetik Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ukrajnai háború fejleményeivel kapcsolatban.

"Ha minden erővel azon vannak, hogy becsapják a főparancsnokot (Putyint), akkor vagy ő vagy pedig az orosz nép fogja széttépni magukat" - fogalmazott Prigozsin.

"A győzelem napja atyáink győzelme, mi e győzelem töredékét sem érdemeljük meg" - jelentette ki, hozzátéve, hogy kedden "a védelmi minisztérium újabb alegysége hagyta el bahmuti állását.

"Létezik olyan bűn, amelyet az orosz nép tönkretételének neveznek, és egy kis csoport éppen ezt követi el" - szögezte le.

A katonai magáncég vezetője már korábban is több alkalommal bírálta az orosz védelmi tárcát, kiemelve, hogy a hiányzó tüzérségi lőszerek miatt - melyeket szerinte szándékosan tartanak vissza - a veszteségeik ötszörte magasabbak a kelleténél.

Kedden azt mondta, a kért lőszerek alig tíz százaléka érkezett meg, és bár - jóllehet korábban azzal fenyegetőzött, hogy készek elvonulni, ha nem teljesítik a követeléseiket - üzenetében kijelentette, hogy egyelőre nem adják fel állásaikat.

"Maradunk még néhány napot és minden nehézség ellenére folytatjuk a harcot" - közölte.

(A nyitókép illusztráció: Ukrán katona páncélozott harcjárművön az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. április 26-án.)

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×