eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Concept for russian military and weapons
Nyitókép: Oleg Elkov/Getty Images

Nagyon furcsa katonai parádét tartottak Moszkvában – videó

Május 9-ét a náci Németország felett aratott győzelem napját rendszerint hatalmas méretű katonai felvonulással ünnepelték az oroszok.

Az idei parádé azonban meglehetősen szerényre sikerült. A képek tanúsága szerint mindössze egyetlen tank vett részt a felvonuláson. Az is egy második világháborús T-34/85 típusú muzeális páncélos volt.

A veterán harckocsit néhány páncélautó és páncélozott teherautó követte, majd a rakéta csapatok pár eszköze vonult fel. A menetet három, újabb fejlesztésű "Bumeráng" típusú kerekes harcjármű zárta, amelyek a hadsereg, a légierő és a haditengerészet zászlait hordozták.

Moszkvai győzelem napi parádé. Forrás: Twitter/(((Tendar)))
Moszkvai győzelem napi parádé. Forrás: Twitter/(((Tendar)))

A meglehetősen szerény haditechnikai felvonulás előtt néhány orosz katonai alakulat és főiskola, valamint a nemzeti gárda egységei díszelegtek az orosz állami és katonai vezetők előtt. A díszszemlét megelőzően Vlagyimir Putyin meglehetősen harcias beszédet mondott.

Azzal vádolta a Nyugatot, hogy „igazi háborút” indított Oroszország ellen. Azt állította, hogy az ukrajnai háborút is a Nyugat kezdte, de mint mondta Oroszország sikerrel verte vissza a nemzetközi terrorizmus támadását. Arról beszélt, hogy meg fogják védeni az ukrajnai Donbászban élőket és kijelentette, hogy Oroszországnak nincsenek ellenségei sem Nyugaton, sem Keleten. Visszataszítónak és bűnösnek nevezte felsőbbrendűséget hirdető nyugati ideológiát. Putyin szerint Ukrajnában a nyugati urak vezetésével egy bűnözői csoport államcsínyt hajtott végre és most túszként tartja fogva az ország népét.

Az amerikai CNN televízió úgy véli, hogy az elnök kardcsörtető beszéde szöges ellentétben azzal, ahogy az orosz hadsereg eddig az ukrajnai hadjáratban szerepelt.

A moszkvai katonai parádé és az orosz elnök beszéde itt nézhető meg teljes terjedelmében:

Címlapról ajánljuk

A NATO-tagság ígérete helyett mást kínál Ukrajnának Csehország

„Csehország kétoldalú biztonsági megállapodást készít elő Ukrajnával, amelyet májusban vagy júniusban köthetnek meg” – jelentette be Petr Pavel cseh köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón. A szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy Robert Fico kormánya támogatja az Ukrajna által kezdeményezett júniusi békekonferenciát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

A Magyar Közgazdasági Társaság „20 éve az Európai Unióban és a jövő” címmel számos – szakmai partnerszervezettel együttműködve – szakterületenként tekinti át hazánk két évtizedes uniós tagságának tapasztalatait, eredményeit. A következő napokban-hetekben hat rövid elemzésben foglaljuk össze az egy éven át tartó konferenciasorozat eddigi tanulságait, eredményeit.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×