eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
John Kirby, a Pentagon szóvivője sajtótájékoztatót tart Washingtonban 2022. február 2-án. Az Egyesült Államok hamarosan újabb katonákat vezényel kelet-európai NATO-tagállamokba az ukrajnai válság miatt. A tervek szerint mintegy 2000 katonát küld az észak-karolinai Fort Braggból ezen a héten Lengyelországba és Németországba, valamint a Németországban állomásozó, nagyjából 1000 fős Stryker gyalogsági osztag egy részét Romániába.
Nyitókép: John Kirby, a Pentagon szóvivője sajtótájékoztatót tart Washingtonban 2022. február 2-án. MTI/AP/Andrew Harnik

A német védelmi minisztériumot is lehallgathatta a Pentagon

Német források szerint újabb fejezethez érkezett az amerikai kiszivárogtatási botrány. A legújabb információk szerint a Pentagon a berlini védelmi minisztériumot sem kímélte. Az érdeklődés középpontjában ezúttal a német–kínai kapcsolatok álltak.

Tíz évvel ezelőtt Angela Merkel akkori kancellár nehezményezte, hogy az amerikai titkosszolgálat, az NSA a többi között lehallgatta az ő mobiltelefonját is. "Barátok között a lehallgatás nem lehetséges" – fogalmazott akkor a körülményekhez képest meglehetősen visszafogottan Merkel.

Noha azóta egy évtized telt el, a legfrissebb információk szerint ma sem számít rendkívülinek. Erre utal a Die Zeit című tekintélyes hetilap és az ARD közszolgálati televízió Kontraste című leleplező magazinjának az az értesülése, amely szerint a Pentagon a német védelmi minisztériumot is célkeresztjében tartotta. A két német forrás mindezt a közelmúltban kiszivárgott titkos Pentagon-dokumentumok egyikével támasztotta alá.

Ennek lefordított változatában a többi között az állt, hogy a berlini védelmi minisztérium elutasítja a Kínával való együttműködést mindaddig, amíg Kína nem válik átláthatóbbá. Noha a szóban forgó dokumentum azóta törlésre került, a német szerkesztők szerint annak megjelenése egybeesett a többi kiszivárgott Pentagon-dokumentummal, és hitelesnek tűnik.

A dokumentummal kapcsolatban – mint az idézett német források vélekedtek – nem csupán a tartalom érdemelt figyelmet, hanem annak forrása is. A szigorúan titkos minősítésű "SI" forráson keresztül jutott amerikai kezekbe. Az "SI" ebben az esetben "Signals Intelligence"-t, azaz távközlési felderítést jelent. Német értelmezés szerint arra utal, hogy

a dokumentum egy elfogott e-mail vagy pedig a német védelmi minisztérium informatikai rendszereinek feltörése révén juthatott amerikai kézbe.

Német részről hivatalos reakció egyelőre nem hangzott el a dokumentummal kapcsolatban.

A koalíciós Zöldek Pártjának egyik politikusa szerint ennek oka az lehet, hogy az ukrajnai háború miatt Németország nem kívánja élezni a kétoldalú kapcsolatokat, továbbá nem elhanyagolható az a tény sem, hogy maga is függ az amerikai titkosszolgálati információktól.

A Die Zeit és az ARD által megszólaltatott politológus, Gustav Gressel, a berlini székhelyő Európai Külkapcsolatok Tanácsának (ECFR) tagja elítélte az amerikai kémtevékenységet. Felvetette ugyanakkor, hogy valójában mi ennek az értelme. Megítélése szerint az amerikai fél egy olyan információt minősített "szigorúan titkosnak", amelyhez hozzájuthattak volna, ha felhívják a biztonsági kapcsolatok agytrösztjének számító berlini Stiftung Wissenschaft und Politik alapítványt, vagy pedig nagyon udvariasan megkérdezik az védelmi minisztériumot.

Mindezt megerősíti az ARD beszámolója arról, hogy a szóban forgó dokumentumban az amerikai hírszerzés tisztviselői egy február 20-i találkozóról számolnak be, amely a Boris Pistorius vezette német védelmi minisztérium képvciselői és a kínai fegyveres erők delegációja között zajlott. Ezen a kétoldalú együttműködés mellett szóba került többi között az ukrajnai háború, illetve a Tajvannal kapcsolatos feszültség.

A Die Zeit és a Kontraste szerint az amerikai kémkedéssel kapcsolatban különösen abszurd az, hogy a német fél hivatalosan is tájékoztatta az Egyesült Államok berlini nagykövetségét a kínai katonai képviselőkkel lezajlott találkozóról.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×