eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Airbus A400M típusú szállítórepülőgépek Szudánban. Forrás: Twitter/Mupper2
Nyitókép: Forrás: Twitter/Mupper2

Több száz embert menekített ki Szudánból a német hadsereg

Légihidat létesítettek, hogy elszállíthassák a menekülőket.

A német külügyminisztérium és a Bundeswehr hétfői adatai szerint hajnalig 311 embert juttattak ki Kartúmból, Szudán fővárosából a hadsereg Airbus A400M típusú szállítórepülőivel. Németek mellett más, többnyire európai - önálló kimenekítési akciót nem indító - országok állampolgárai is vannak közöttük.

Az ezernél is több katona mozgósításával indított művelet központja egy jordániai légi támaszpont. Egyelőre három A400M-essel menekítik oda az embereket a kartúmi nemzetközi repülőtérről. Az első csoportot - 101 embert - már továbbszállították Berlinbe a légierő (Luftwaffe) egy Airbus A321-es személyszállító gépével, amely hajnalban landolt a német fővárosban.

A művelet egyelőre jól halad, és addig folytatják, amíg "a biztonsági helyzet megengedi"

- közölték.

A védelmi minisztérium és a külügyi tárca második próbálkozásra indította el a kimenekítési akciót. Először, még szerdán biztonsági okokból megszakították a műveletet.

A külügyminisztérium adatai alapján néhány száz német állampolgár rekedhetett Szudánban. Kimenekítésüket nagyban nehezíti, hogy a bő egy hete tartó harcok éppen a kartúmi repülőtér körül a leghevesebbek. Igyekeznek tartani a kapcsolatot velük, de a helyzet napról napra nehezebb Kartúmban. Fogytán az ivóvíz és az élelmiszer, az áramkimaradások pedig egyre inkább akadályozzák a kommunikációt.

Szudánban a 46 millió lakosú északkelet-afrikai országot a 2021-es katonai hatalomátvétel óta uraló két katonai vezető, Abdel Fattáh al-Burháni és korábbi helyettese, Mohamed Hamdan Dagalo szakítása torkollt vérengzésbe. Al-Burháni a hadsereg révén, Dagalo a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai szervezet támogatásával igyekszik érvényesíteni akaratát.

Az április közepén kezdődött harcokban több százan haltak meg, a sebesültek száma meghaladja a háromezret.

A két tábornok még egymás szövetségese volt Omar el-Besir diktátor rendszerének 2019-es megdöntésekor. Abdel Fattáh al-Burháni - aki a 2021. októberi puccs óta az országot irányító katonai tanács vezetője - azzal vádolja volt társát, hogy a hatalom megszerzésére törekszik.

Az Európai Unió nem engedheti meg, hogy Szudán, amely egy rendkívül népes ország, összeomoljon, mivel az sokkhatásokhoz vezetne egész Afrikában - jelentette ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelő uniós főképviselő azzal kapcsolatban, hogy a kelet-afrikai országban két héttel ezelőtt kiújult a félkatonai egységek és az ország hadserege közötti véres konfliktus.

A főképviselő az uniós tagországok külügyminisztereinek luxembourgi tanácskozására érkezve nyilatkozott hétfő reggel.

Borrell hangsúlyozta, hogy az EU-nak nyomást kell gyakorolnia az országra a konfliktus békés, politikai úton történő rendezésének elősegítésére. Mint mondta, több mint ezer uniós állampolgárt már sikerült kimenekíteni a konfliktus sújtotta országból, többek között az EU-nak dolgozó munkatársakat is. Hozzátette: az EU szudáni nagykövete továbbra is Kartúmban tartózkodik.

Pekka Haavisto finn külügyminiszter pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz Wagner-zsoldoscsoport hasznot húzhat a szudáni válságból. Véleménye szerint az EU-nak többet kell tennie a konfliktus megoldása érdekében.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×