eur:
390.98
usd:
366.89
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A Maxar Technologies műholdfelvétele megsemmisített harci gépekről a szudáni fővárostól, Kartúmtól mintegy 330 kilométerre, északra fekvő Merovi légitámaszponton 2023. április 18-án. Három nappal korábban harcok robbantak ki az Abdel-Fattah Burháni tábornok vezette szudáni hadsereg és a Mohamed Hamdan Daglo tábornok vezette félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között. Az összecsapásokban eddig legkevesebb 185 civil és katona vesztette életét, a sebesültek száma meghaladja az 1800-at.
Nyitókép: MTI/AP/Maxar Technologies

Sikerült kapcsolatba lépni minden szudáni magyarral

Három magyar a francia evakuációs művelet keretében hagyta el Szudánt.

Sikerült ismét kapcsolatba lépni minden magyar állampolgárral a harcok sújtotta Szudánban, mindenki jól van, többen biztonságos helyre tartanak - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy rövid időre helyreállt az internet- és telefonszolgáltatás az afrikai országban, így minden érintettel fel tudták venni a kapcsolatot.

Mint tudatta,

vasárnap óta öt magyar jutott ki Szudánból, közülük hárman a francia evakuációs művelet keretében.

Rajtuk kívül három magyar az ENSZ-együttműködés keretében tart jelenleg biztonságos helyre, illetve két másik magyar kimenekítése is zajlik. Velük hosszú idő után szintén sikerült újból kapcsolatba lépni, mindannyian jól vannak, egészségesek, és tartanak egy biztonságos hely felé, ahol magyar diplomaták várják őket - tette hozzá.

"És emellett ugye öten vannak Kartúmban, velük is mind tudtunk beszélni, számukra a különböző evakuációs lehetőségeket felajánlottuk, tájékoztattuk őket, és amikor van lehetőségünk beszélni velük, akkor természetesen azonnal a szükséges koordinációs lépéseket megtesszük" - jelentette ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×