eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajtótájékoztatót tart az uniós tagországok külügyminisztereinek találkozója előtt Luxembourgban 2021. június 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron

Josep Borrell: európai hajók is őrjáratozzanak Tajvan körül

Tajvan gazdasági, kereskedelmi és technológiai fontosságára hívta fel a figyelmet az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Josep Borrell felszólította az európai országok haditengerészeteit, vegyenek részt a Tajvani-szoros körüli őrjáratokban. "Az őrjárattal Európa bizonyítaná, elkötelezett a hajózási szabadság biztosítása mellett e kulcsfontosságú térségben" - jelentette ki a főképviselő a Journal Du Dimanche című francia lapnak adott elemzésében.

"Elismerjük Kína növekvő szerepét a térségben, ami nem jelenti azt, hogy elégedettek is lennénk vele. Számos ügyben jelentős nézetkülönbségeink vannak" - jelentette ki Borrell, az egyéni szabadságjogokat említve példaként.

Emellett azt vetette Peking szemére, hogy az európai vállalatok jelentős hátrányban vannak Kínában a kommunista ország korlátozásai miatt, ezért az európai országok hasonló lépéseket tesznek a kínai cégekkel kapcsolatban.

Leszögezte: bár "a boldog globalizáció kora" véget ért, nem szabad teret engedni a zárt gazdasági rendszereknek sem.

"A Tajvannal kapcsolatos álláspontunk világos és következetes:

egy Kína van, de nem minden áron"

- jelentette ki Borrell, egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy óvakodni kell a provokációktól.

Aláhúzta: a tajvani nép elsöprő többsége szerint a status quo a leginkább elfogadható megoldás.

"Legyünk tehát elkötelezettek ennek fenntartásában" - szögezte le.

Borrell már kedden, az Európai Parlamentben is hangsúlyozta, hogy a régió Európa számára rendkívül fontos, gazdaságilag és stratégiailag egyaránt.

"A Tajvani-szoros a világkereskedelem egyik legfontosabb helyszíne, az EU-nak ott kell lennie a hajózás, a hajózás szabadságát biztosító műveletek révén"

- mondta akkor.

Véleménye szerint el kell utasítani minden, Tajvan ügyeibe való külső beavatkozást, mert ez gazdaságilag súlyos következményekkel járhat az EU számára, mivel Tajvan szerepe a legfejlettebb félvezetők gyártásában kulcsfontosságú.

Ukrajnára kitérve Borrel az elemzésben leszögezte: Pekingnek nem áll érdekében Moszkva támogatása, és ezt többször is elmondta Kínának.

"Elsősorban azért, mert az Oroszországnak nyújtott segítséggel csak tovább mélyítené a nemzetközi világrend polarizálódását, noha Peking többször hangoztatta, hogy éppen ez ellen küzd".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×