eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
US pentagon building aerial view at sunset
Nyitókép: icholakov/Getty Images

Nagy átalakítás jön az ukrajnai katonai iratok kiszivárgása után

Az amerikai kormányzati ügynökségek egészét érintve felülvizsgálják a minősített dokumentumokhoz való hozzáférési engedélyeket és azok megadását - közölte a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője hétfőn az adatkiszivárogtatási üggyel kapcsolatban.

John Kirby újságíróknak tartott online tájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy a védelmi minisztérium már szűkítette azok körét, akik hozzáférnek bizonyos minősített dokumentumokhoz a Pentagon keretein belül. Hozzátette, hogy "a hírszerző közösség és különösen a védelmi minisztérium" széles körben átnézi a hozzáféréseket, valamint a felhatalmazási eljárásokat, a munkát az amerikai hírszerzés igazgatója (Director of National Intelligence) irányítja. A kormányzati ügynökségeken átívelő munkáról van szó - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy nemcsak az eset nemzetbiztonsági kapcsolódásairól van szó, hanem a biztonsági eljárásokról és előírásokról is.

A nyilvánosságra került dokumentumok teljes körének áttekintése még zajlik - közölte a fehér házi illetékes, és azt is megjegyezte: attól még, hogy nyilvánosságra kerültek a közösségi médiában, illetve a sajtó beszámolt róluk, minősített dokumentumok maradnak, így érvényesek rájuk az ilyen iratokra vonatkozó szabályok.

Azt is elmondta, egyelőre egyáltalán nem tudják a választ arra a kérdésre, hogy a dokumentumokat kiszivárogtató és letartóztatott 21 éves Jack Teixera egyedül cselekedett-e. John Kirby megismételte, hogy az igazságügyi minisztérium hatáskörében zajlik a bűnügyi eljárás, és a következtetéseket azután lehet majd levonni.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője a tájékoztatón arról is beszámolt, hogy az amerikai kormányzat azonnali tűzszünetre szólítja fel a Szudánban egymással szembenálló feleket, és erről személyesen tájékoztatták az afrikai országban súlyosbodó konfliktus részeseit.

A szivárogtatás következményeiről és az ukrajnai háborúra gyakorolt hatásáról itt tudhat meg többet:

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×