eur:
394.11
usd:
365.28
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
European Union flags in front of the blurred European Parliament in Brussels, Belgium
Nyitókép: artJazz/Getty Images

A belga és német rendőrség razziázott az Európai Néppárt irodáiban

A brüsszeli irodákban kedd reggel jelentek meg a rendőrök.

Az Európai Néppárt a legnagyobb európai szintű párt, képviselőcsoportja rendelkezik a legtöbb mandátummal az Európai Parlamentben. Székháza a Rue du Commerce utcában, Brüsszel uniós negyedében található - írja a Euronews.

Az eset kapcsán a párt rövid közleményt adott ki: ebben az szerepel, hogy a rendőri rajtaütésnek egy, a németországi Thüringiában folyó vizsgálathoz van köze.

"A párt teljes átláthatósággal együttműködik az érintett hatóságokkal, és minden releváns információt és dokumentációt átad" - fogalmaz a közlemény. A vizsgálattal kapcsolatosan további részleteket nem osztottak meg, és a thüringiai hatóságok sem kommentálták cikkünk megjelenéséig az esetet.

Német médiainformációk szerint ugyanakkor az eljárásnak nem az Európai Néppárthoz vagy annak jelenlegi alkalmazottjaihoz van köze,

hanem Mario Voigthoz, a CDU thüringiai vezetőjéhez,

akit korrupcióval és megvesztegetéssel vádolnak. A férfi 2019-ben dolgozott a néppártnak.

A nyomozók állítólag azt szeretnék kideríteni, mennyi pénz futhatott át Voigt kezén, illetve mennyit tehetett zsebre. Munkaszerződésekkel kapcsolatos dokumentumokat is keresnek, illetve tanúkkal beszéltek Brüsszelben a német média szerint.

Voigt tagadja a vádakat, ügyvédjei szerint aránytalan és túlzó a 2022-ben ellene indított vizsgálat, a politikus ártatlannak vallja magát. Az EPP páneurópai frakció, amely Európa legjelentősebb politikusait tömöríti, köztük Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke, Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök. Jelenleg a bajor CSU-hoz kötődő Manfred Weber vezeti.

Korábban a Fidesz is a néppárt tagja volt, ám 2021 márciusában elhagyta azt

akkor, amikor az Európai Néppárt európai parlamenti csoportja megszavazta a frakció alapszabályát módosító tervezetet, amely többek között lehetővé teszi az egyéni tagság megszüntetése mellett egy egész csoport tagságának kollektív megszüntetését is, kellő indokok alapján.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×