eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Mintegy 400, Európába igyekvő illegális bevándorló egy bárkán, a Földközi-tengeren, az olaszországi Lampedusa-sziget partjai előtt 2021.augusztus 28-án. A migránsokat később az olasz hatóságok hajói Lampedusára szállították.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo

Migránsválság: Szicíliában már az összeomlás szélén áll a befogadókapacitás

Az olasz titkosszolgálat jelentése szerint jelenleg 685 ezer migráns vár arra Líbiában, hogy átkelhessen Európába. Tavaly mintegy 104 ezer illegális bevándorló érkezett az olasz partokhoz, idén pedig már háromszor több, mint a tavalyi év azonos időszakában.

"Az olasz titkosszolgálat hetente készít jelentést a kormánynak arról, hogy milyen aktuális biztonsági kihívások vannak az országban. A legutóbbi tanulmányuk szerint közel 685 ezer migráns várakozik arra Líbiában, hogy Európa felé kihajózzon" – mondta el az InfoRádióban Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet kutatója.

Az olasz kormány több lépcsőben tárgyalt már a líbiai partnerekkel, és próbált együttműködést kialakítani, hogy Líbiából ne induljanak útnak annyian Olaszország felé. A Frontex adatai alapján ez "kevéssé valósult meg", mert már idén több mint 18 ezren érkeztek meg Olaszország kikötőibe. Tavaly 104 ezren érkeztek tengeri úton illegálisan az országba.

A kutató szerint Olaszország déli részein "nagyon nagy problémát jelent" a helyzet, több forrás szerint is például

Szicíliában már az összeomlás szélén áll a befogadókapacitás.

Lampedusában is összeomlott a befogadórendszer, mert annyi embert kell ellátni. A többi mediterrán országra, például Máltára is nagy migrációs nyomás nehezedik jelenleg.

Tóth Klaudia azt mondta, azok a kétoldalú kapcsolatok, amelyek Olaszország és Líbia között vannak, "valamelyest csillapítják ezeket a migrációs hullámokat", viszont Líbiában már a bevándorlók nagy számban vannak jelen. "Nyilván nem a legszegényebbek fognak elindulni Európa felé, mert a csempészdíjak nagyon magasak, és nem mindenki teheti meg, hogy megfizet egy embercsempészt, aki aztán valamilyen lélekvesztővel átviszi Európa partjaihoz" – mondta a kutató.

Sokan például Líbiában több hónapot,

akár éveket is eltöltenek arra várva, hogy a családjuk újra összedobja az embercsempész által kért pénzösszeget.

Az embercsempészek aztán átviszik őket Olaszországba, Görögországba, vagy Máltára.

Az illegális migrációval szemben a megoldás a kutató szerint az lenne, ha a már hét éve készülő európai migrációs és menekültügyi paktumot megalkotná az Európai Bizottság, amit aztán az Európai Tanács elfogadna. Az lenne a megoldás, ha ebben a dokumentumban világosan közölnék, hogy az unió nem fogad tömegesen és illegálisan érkező bevándorlókat – tette hozzá Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet kutatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×