eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Törökországból hazatérő szíriaiak várakoznak a Cilvegözü határátkelőnél, a dél-törökországi Hatay tartomány Reyhanli körzetében 2023. február 20-án, miután újabb, 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Hatayt. A török kormány szerint a február 6-i földrengések óta mintegy 11 ezer földönfutóvá vált szíriai tért vissza hazájába, ahonnan a tizenkét éve tartó szíriai polgárháború pusztítása elől menekült el. A február 6-i földmozgások 45 ezer ember halálát okozták Törökországban és Szíriában.
Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Tóth Klaudia: újra menekülthullám érte el Európát

Az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségének adatai szerint tavaly 966 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be az Európai Unió tagországaiban, ami 50 százalékos növekedés a megelőző évhez képest.

Az Európai Unióba a legtöbben továbbra is Afganisztánból és Szíriából akarnak bejutni – mondta az InfoRádióban Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet munkatársa. Körülbelül 132 ezer szíriai állampolgár adta be a menedékkérelmét, míg afgán nagyjából 129 ezer.

A szírek és az afgánok mellett meglepő lehet az törökök által beadott magas menedékkérelem, mely nagyjából 55 ezerre tehető. A gazdasági nehézségek és a földrengés miatt is egyre többen döntenek úgy, hogy elhagyják Törökországot.

A kutató szerint az elmúlt egy évben a háború miatt Ukrajnát is nagyon sokan hagyták el, de a többség nem menedékjogi kérelmet nyújtott be. Körülbelül négymillióan adtak be ideiglenes védelemre szóló kérelmet az EU területén, az ukrán menekültek hét százaléka folyamodott csak menedékkérelemért. Ők az EU által még a tavaly márciusában elfogadott ideiglenes védelmi mechanizmusban foglaltak értelmében kértek védelmet az unión belül. Ez az ideiglenes védelem kevesebb szociális juttatással jár.

Az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségének adatai szerint háromszor annyi menedékjogi kérelmet nyújtottak be a Venezuelából és a Kolumbiából érkezők, mint tavaly. Emellett növekedett a bangladesi, a georgiai, az indiai, a marokkói, a tunéziai, az egyiptomi és a moldovai jelentkezők száma is. A menekülthullámot az uniós szervezet szerint a járványügyi korlátozások feloldása, a háború és az éhínség fokozta az elmúlt évben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×