eur:
368.56
usd:
344.69
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Varsó, 2014. november 14.Látogatók egy süteményekkel megrakott pult előtt a Nemzetközi Csokoládé és Édesség Fesztiválon Varsóban 2014. november 14-én. (MTI/EPA/Leszek Szymanski)
Nyitókép: MTI/EPA/Leszek Szymanski

A lengyelek egyik szeme sír, a másik nevet

Lengyelországban csökkent a kiskereskedelmi forgalom a várt növekedés helyett, miközben az építőipari termelés a becsültnél jóval nagyobb mértékben bővült februárban éves szinten.

A lengyel statisztikai hivatal kedden azt közölte, hogy februárban a kiskereskedelmi forgalom reálértéken 5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva a januári 0,2 százalékos növekedést követően. A PAP lengyel hírügynökség által megkérdezett elemzők 1,5 százalékos bővüléssel számoltak februárra.

A kiskereskedelmi forgalom 3,6 százalékkal csökkent januárhoz képest, amikor a havi szintű visszaesés jóval nagyobb, 23,1 százalék volt. Az elemzői várakozások átlagában 0,5 százalékos havi növekedés szerepelt februárra.

Februárban a legjelentősebben az üzemanyagok kiskereskedelmi forgalma esett

éves szinten, 26,2 százalékkal a januári 7,8 százalékos csökkenést követően. A textilipari termékek, valamint a lábbelik kiskereskedelmi forgalma nőtt a legjelentősebben, éves összevetésben 9,9 százalékkal a januári 7,2 százalék után.

Az építőipari termelés növekedése éves szinten 6,6 százalék volt februárban a januári 0,8 százalékos csökkenés után. Szakértői várakozások átlagában jóval szerényebb, 1,1 százalékos növekedés szerepelt. Havi szinten az építőipari termelés 10,6 százalékkal nőtt a januári 55,1 százalék zuhanást követően. Elemzők 4 százalékos havi növekedést becsültek februárra.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít
Exkluzív

Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít

Nem vállal újabb számokat a júliusi fukuokai világbajnokságon az olimpiai bajnok úszó, mert a felkészülésének az utolsó időszakai nem sikerült jól Sós Csaba szerint. A szövetségi kapitány részleteket nem akart elárulni, de hozzátette, Milák Kristóf 2020-ban három héttel a súlyos Covid-megbetegedés után is képes volt világklasszis úszásra.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Minimális emelkedéssel zártak a Wall Streeten

Minimális emelkedéssel zártak a Wall Streeten

Tegnap egy mérsékeltebb hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, a nap végére Európa és az USA is lefordult. Utóbbiban részben az is szerepet játszott, hogy az Apple a napon belüli történelmi csúcs után esni kezdett, miután a cég bemutatta új AR-headsetjét, amelynek ára 3500 dollár - magasabb, mint amire sokan számítottak. Ezt követően ma az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, és Európában is folytatódnak a bizonytalan mozgások, így csak minimális elmozdulásokat látni. Ugyanez mondható el az Egyesült Államokról is, ahol a kezdeti esést később mérsékelt emelkedés váltotta fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×