eur:
389.14
usd:
360.79
bux:
68467.12
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
FSZB, orosz titkosszolgálat címere
Nyitókép: Rus.Team

Az oroszok amerikai fegyverből kilőtt golyót találtak egy sebesült gyerek testében

Visszaszorították Ukrajnába a Brjanszk megyébe bebehatoló "ukrán nacionalistákat", ahol nagy erejű tüzérségi csapást mértek rájuk - közölte csütörtök esete a Szövetségi Biztonsági Szolgálat.

"A végrehajtott intézkedések eredményeként meghiúsult az ukrán nacionalisták betörése a Brjanszk megyei Klimovói járásába. A polgári áldozatok és a polgári infrastruktúra károsodásának elkerülése érdekében az ellenséget ukrán területre szorították ki, ahol nagy erejű tüzérségi csapást mértek rá" - áll a közleményben.

Az FSZB korábban arról adott hírt, hogy az orosz rendvédelmi szervek urai a helyzetnek a Klimovoi járásban, ahol nagy mennyiségű robbanószerkezetet találtak, amelyek hatástalanítása folyamatban van.

Alekszandr Bogomaznak, a régió kormányzójának tájékoztatása szerint ukrán diverzánscsoport szivárgott be reggel a Brjanszk megyébe, s ennek tagjai a határhoz közeli Ljubecsanye községben rálőttek egy személyautóra, a mintegy 15 kilométerre lévő Szucsanye faluban pedig egy drónról ledobott gránáttól kigyulladt egy lakóház.

A megtámadott gépkocsi vezetője és egy felnőtt utasa, egy 56 éves életét vesztette, egy tízéves fiú pedig megsebesült. A gyereket, aki a járműből kimenekített két kislányt, Bogomaz állami kitüntetésre terjesztette fel. A kormányzó Rosszija 1 televízióban azt mondta, hogy a fiú testéből egy amerikai fegyverből kilőtt golyót operáltak ki.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az incidenst terrorcselekménynek, az elkövetőit pedig neonácinak minősítette. Felhívta a figyelmet arra, hogy a támadók egy civil autóra lőttek rá, noha látták, hogy gyerekek ülnek benne.

A támadók büszkén vállalják tetteiket. A Twittren posztolók szerint ők valójában oroszok. Az Index arról ír, hogy olyan az Orosz Önkéntes Hadtestet 2022 augusztusában hozták létre. Ez az alakulat szintén az ukrán területvédelmi egységek alá tartozik, de az állománya teljesen máshonnan érkezett: ők nem hadifoglyok/dezertőrök, hanem Oroszországból távozott, zömében szélsőjobboldali emigránsok.

A támadás elkövetőit orosz hivatalos források nem nevesítették. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy az incidens a Kreml kapcsolatba hozza-e az ukrán hatóságokkal, a rendvédelmi szervek által folytatott vizsgálat hatáskörébe utalta.

Az RBK és a Kommerszant a közösségi médiában közölt felvételekre hivatkozva közölte, hogy a támadásért a felelősséget egy Orosz Önkéntes Hadtest nevű szervezet vállalta magára, amelyet az ukrán idegenlégióval és az Azov elnevezésű alakulattal szoktak összefüggésbe hozni. Mindkét orosz lap megemlítette, hogy Kijev elhatárolódott a történtektől.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Fontos sávban a forint

Fontos sávban a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×