eur:
392.81
usd:
365.44
bux:
66607.35
2024. április 26. péntek Ervin
Portugál Leopard 2 harckocsi. Forrás: Twitter/Clash Report
Nyitókép: Forrás: Twitter/Clash Report

Portugália is Leopard 2-es tankokat küld Ukrajnába

Antonio Costa miniszterelnök azonban azt nem közölte, hogy pontosította volna, hány darabot szállítanak.

A portugál kormányfő azt is közölte, hogy tárgyalásokat folytatnak Németországgal a működésképtelen Leopard harckocsik javításához szükséges alkatrészek beszerzéséről.

"Jelenleg azon dolgozunk, hogy néhány harckocsinkat oda tudjuk adni" - mondta Costa a Lusa portugál hírügynökségnek a Közép-afrikai Köztársaságba tett útja során. "Nem tudom, hány harckocsit fogunk (Ukrajnába küldeni), de ezt majd a megfelelő időben közöljük"- mondta.

António da Silva Ribeiro tengernagy, a portugál fegyveres erők vezetője a múlt hónapban azt mondta, hogy

Portugáliának 37 Leopard 2 harckocsija van, de a helyi média széles körben arról számolt be, hogy a legtöbbjük működésképtelen.

A védelmi minisztérium közölte, hogy biztonsági okokból nem nyilatkozik a "fegyver- és felszerelési rendszerek működőképességéről". A kormányfő viszont azt mondta: reméli, hogy március végéig leszállíthatják a beígért tankokat Ukrajnának.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a hét elején jelentette be, hogy az ország 120-140 nyugati harckocsit kap a 12 országból álló koalíciótól érkező szállítások "első hullámában".

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×