eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
2022. március 24-én készült kép homokzsákokból emelt barikádról az Odesszai Nemzeti Opera- és Balettakadémia épülete előtt a délnyugat-ukrajnai Odesszában. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága 2023. január 25-én úgy döntött, hogy felveszi Ukrajna fekete-tengeri kikötővárosának történelmi központját a veszélyben lévő világörökségi helyszínek listájára.
Nyitókép: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

Nincs áram Odessza városában - az ukránok a törökök segítséget kérik

Közben Moszkvában azt közölték, hogy az orosz hadseregnek sikerült elfoglalnia egy Harkiv megyei települést.

A Nyugati Hadseregcsoport csapatai Kupjanszk irányába előrenyomulva a Harkiv megyei Dvoricsna település nyugati részéből kiszorították az ukrán erőket" - mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy.

A szóvivő szerint légicsapásokkal és tüzérségi tűzzel vereséget mértek az ukrán hadsereg 92. gépesített dandárjára a Harkiv megyei Krohmalne és Beresztovo településeknél. "Semlegesítettünk több mint harminc ukrán katonát, két páncélozott harci járművet és három gépkocsit" - tette hozzá.

Dvoricsna az Oszkil-folyó keleti partján fekszik.

Az Izjumból kivonuló orosz erők itt próbáltak meg újabb védelmi frontvonalakat kiépíteni a folyó mögött, de az ukrán hadsereg rövidesen átkelt a folyón és folytatta az előrenyomulást keleti irányba.

A Luhanszk irányába folyó ukrán offenzívát időközben a térségben mozgósított orosz erők megállították.

Az Ukrajnában szombat reggel kihirdetett országos légiriadót két órával később lefújták, de délután 4 óra felé újra légiriadót adtak ki az ország egészére, röviddel később azt is lefújták.

A dél-ukrajnai Odesszában és környékén egy magasfeszültségű alállomáson történt súlyos meghibásodás miatt leállt az áramszolgáltatás - közölte szombaton Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

"A helyzet nehéz, a baleset súlyos, lehetetlen gyorsan helyreállítani az áramszolgáltatást, különösen a létfontosságú intézményekben"

- írta a kormányfő Telegram-csatornáján.

Az odesszai alállomást korábban többször megrongálták orosz rakétacsapások. Az energiaügyi miniszter elindult Odesszába, hogy a nemzeti áramszolgáltató vezérigazgatójával közösen felügyelje a helyreállítási munkákat. Smihal közölte, a hatóságok jelenleg a létfontosságú intézmények és az árammal fűtött lakóházak áramszolgáltatásának helyreállításán dolgoznak. Odesszában jelenleg plusz két Celsius-fokos a hőmérséklet, a jövő hétre fagypont alatti hőmérsékleteket jeleztek előre.

Smihal közölte, hogy az energetikai miniszter elrendelte az állami raktárakban rendelkezésre álló összes generátor Odesszába szállítását egy napon belül, és

utasítást adott a külügyminiszternek, hogy kérje Törökországtól erőműhajók küldését a város megsegítésére.

Ukrajna és Oroszország szombaton hadifogolycserét hajtott végre, két brit önkéntes segélymunkás - Andrew Bagshaw és Chris Parry - holttestét is Ukrajnába szállították. Bagshaw és Parry januárban vesztette életét egy kelet-ukrajnai humanitárius evakuációs kísérlet közben - közölte korábban Parry családja.

Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke közölte, hogy

116 ukrán katona - közöttük Mariupol védői, herszoni partizánok és bahmuti lövészek - tért vissza,

míg orosz hírügynökségek szerint 63 orosz hadifoglyot engedtek el. Az orosz védelmi tárca szerint az elengedett orosz hadifoglyok között "kényes kategóriába" tartozó személyek is voltak, akiknek a cseréje az Egyesült Arab Emírségek közvetítésére jött létre.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×