eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél Olaf Scholz német kancellárral tartott sajtótájékoztatóján a moszkvai Kremlben 2022. február 15-én.
Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Sergey Guneev

Német válasz Putyinnak: Ukrajna újabb Leopardokat kaphat

Hivatalosan még meg nem erősített jelentések szerint a német kormány további, de korábbi generációs Leopardokat szán Ukrajnának.

Megdöbbenést keltett Németországban Vlagyimir Putyin rendkívül kemény hangúnak minősített, a sztálingrádi csata 80. évfordulója alkalmából elhangzott beszéde. Az orosz államfő a nyilvánosság előtt első ízben beszélt az Ukrajnának szánt német Leopard 2 típusú páncélosokkal kapcsolatos döntésről, és egybehangzó berlini értékelések szerint meg is fenyegette Németországot.

Putyin azt emelte ki, hogy ismét "keresztes" német tankok fenyegetik Oroszországot. "Hihetetlen, de tény: ismét német Leopard tankok fenyegetnek bennünket, fedélzetükön kereszttel " – fogalmazott többek között. Ez utóbbi kijelentésével kapcsolatban ugyanakkor a német tömegtájékoztatási eszközök kiemelték, hogy az orosz államfő "történelmi hibát" követett el, mivel akkor még nem is voltak Leopardok.

Putyin fenyegető üzenetei ellenére a német kancellár megerősítette, hogy országa tovább folytatja Ukrajna támogatását. Egy Marburgban, órákkal a Putyin-beszéd elhangzása után tartott lakossági fórumon Olaf Scholz ismét hangsúlyozta, hogy minden fajta béketárgyalásra nézete szerint csakis akkor kerülhet sor, ha Oroszország kivonja csapatait a megszállt ukrán területekről.

A német kancellár utalt arra, hogy folytatódnak az Ukrajna támogatását célzó fegyverszállítások, de ezzel párhuzamosan állást foglalt a háború beszüntetését célzó diplomáciai erőfeszítések mellett is. Hangsúlyozta, hogy

a maga részéről telefonon keresztül a jövőben is beszélni kíván Putyinnal.

"Célom az, hogy folytassuk ezeket a beszélgetéseket, mert hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kijussunk ebből a slamasztikából" – fogalmazott a kancellár.

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy megakadályozzuk az ukrajnai háború átterjedését Európa más részeire – jelentette ki Scholz.

"Minden eszkalációt elkerülünk, ami egy Oroszország és a NATO közötti háborúhoz vezethet" – tette hozzá.

Ezzel szinte egy időben láttak napvilágot azok, elsőként a Süddeutsche Zeitung által közölt értesülések, amelyek szerint

a német kormány engedélyezni kívánja a hadiipari cégeknek a korábban kifejlesztett, illetve gyártott Leopard 1 típusú harckocsik Ukrajnának történő átadását.

A Leopard 1 a második világháború után tervezett első német harckocsi, amelyet a német hadsereg, a Bundeswehr 1965-ben állított szolgálatba.

Az újság által idézett kormányforrások szerint az átadással kapcsolatos hivatalos engedély ugyanakkor még nem született meg.

A Leopard 1 immár elavultnak számít, annak korszerűsített változata a Leopard 2 páncélozott harcjármű, amelyből Németország a közelmúltban egy századnyit, szám szerint 14 darabot ajánlott fel Ukrajnának.

A Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint a Leopard 1 gyártói, a düsseldorf Rhenmetall, valamint a flensburgi Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft több tucat Leopard 1 harckocsit készítenek elő az Ukrajnának történő átadásra. Ugyanakkor problémák adódnak a Leopard 1-hez szükséges lőszerek beszerzése terén.

Az n-tv német hírtelevízió a Rheinmetall szóvivőjét idézve arról számolt be, hogy a cég összesen 139 Leopard 1-es, illtve Leopard 2-es harcjárművet tudna – várhatóan egy éven belül – szállítani.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×