eur:
395.78
usd:
366.78
bux:
65712.52
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Tu-95 orosz stratégiai bombázógépek. Forrás: Twitter/Микита Геращенко
Nyitókép: Forrás: Twitter/Микита Геращенко

Újabb orosz légicsapások Ukrajna-szerte

Az egész országban légiriadót rendeltek el, Kijevben egy halálos áldozata is van a támadásnak.

Számos vidéki településen robbanások hallatszottak. Eddig úgy tudni, hogy Odessza,Vinnicja, Dnyipropetrovszk és Mikolajiv régiókban történtek robbanások. A Sztrana ukrán hír- és elemző honlap arról számolt be, hogy a Zaporizzsjai terület Kijev által ellenőrzött részén megrongálódott egy energetikai létesítmény.

A fővárosban, Kijevben, ahol emberek tömegesen metróállomásokon kerestek menedéket, két robbanást lehetett hallani. A Klymenko-Time és más kiadványok sűrű füstfelhőkről közöltek videókat. Azt nem részletezték, hogy pontosan hol készült a felvétel. Vitalij Klicsko, a főváros polgármestere Telegram-csatornáján azt közölte, hogy a robbanásokat a Dnyeper folyó bal partján, Dnyiprovszkij kerületben hallották.

Közlése szerint egy 55 éves férfi meghalt, és két személy megsebesült, amikor egy rakéta csapódott be Kijev déli részén egy épületbe, amely nem lakóépület volt.

Oroszország október óta rakéta- és dróncsapásokkal veszi célba az ukrajnai elektromos hálózatot, ami a tél folyamán kiterjedt áramkimaradásokat okozott. A legutóbbi rakétacsapások órákkal egy éjszakai dróntámadás után következtek be.

Az ukrán légierő szóvivője az állami tévében azt mondta, hogy nem kevesebb mint hat Tu-95-ös (harci) repülőgép szállt fel Murmanszk térségéből, és indított rakétákat. Hozzátette, hogy több mint 30 rakétára számítanak, amelyek elvileg már elkezdtek megjelenni különböző régiókban. Úgy tűnik, a rakéták elsősorban Közép-Ukrajnát célozzák.

A hadsereg az éjszaka folyamán azt közölte, hogy légvédelmi rendszere lelőtte mind a 24 Oroszország által küldött drónt.

A DTEK, Ukrajna legnagyobb magántulajdonú energiatermelője közölte, hogy Kijevben, a környező régióban, valamint Odessza és Dnyipropetrovszk régiókban is vészleállítást hajtott végre az áramszolgáltatásban. Más áramtermelők is vészleállítást helyeztek kilátásba az ország más részein.

A drónok közül tizenötöt a főváros, Kijev környékén lőttek le. Károkról nem szólnak a jelentések. A kijevi városi katonai közigazgatás (KMVA) vezetője, Szerhij Popko a Telegram üzenetküldőn azt írta, hogy a légicsapások veszélye nem múlt el. Egyben kérte a lakosságot, hogy maradjon az óvóhelyeken a légiriadó végéig.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×