INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

gát Ákos bence

katar

katargate

Az Európai Parlament emblémája Brüsszelben 2022. december 13-án. Eva Kaili görög szocialista képviselőt, az Európai Parlament alelnökét korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban december 11-én.

Gát Ákos Bence: a Katargate mélyreható változást hozhat az európai politikába

Magyarországot vádolták korrupcióval az Európai Unió egyes politikusai, majd maguk keveredtek korrupciós botrányba. Erről a Danube Institute kommunikációs és külkapcsolati vezetője, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója beszélt az InfoRádiónak.

Korrupció gyanúja miatt tartóztattak le tavaly decemberben mások mellett több, befolyásos uniós személyiséget, köztük Eva Kaili görög szocialista európai parlamenti alelnököt és Pierre Antonio Panzeri volt szocialista EP képviselőt.

Az InfoRádiónak nyilatkozó Gát Ákos Bence elmondta: a gyanú szerint, az érintett politikusok kenőpénzt fogadtak el azért, hogy lobbizzanak Katar számára. Vagyis illegális külföldi finanszírozásról van szó azért, hogy külföldi érdekeket képviseljenek európai parlamentben. A Danube Institute kommunikációs és külkapcsolati vezetője szerint

ez az ügy akár mélyreható változást is hozhat az európai politikában.

Azonban ez az ügy még sem jelenti azt, hogy egész Európai Uniós elit, vagy az uniós intézményrendszer korrupt lenne. Nem lehet tehát általánosítani. Egy olyan büntetőügyről van szó, amelyben konkrét személyek, illetve az általuk alkotott hálózat érintett és nem az össze EU-s politikus.

Gát Ákos Bence viszont azt mondta: politikailag le lehet vonni következtetéseket és politológiai szempontból is meg lehet állapítani, hogy

megdőlt az a korábbi érvelés, amelyben a brüsszeli elit tudatosan a tagállamok fölé helyezte magát,

valamiféle morális felsőbbrendű pozícióban ábrázolta saját szerepét. A kutató úgy véli, ez az eset is rávilágít arra, hogy miközben az európai intézmények vezetői sokszor vádolják korrupcióval az egyes tagállamokat, az a brüsszeli Európai Uniós elit soraiban is jelen van.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Kapcsolódó hang

Gát Ákos Bence: a Katargate mélyreható változást hozhat az európai politikába
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018