eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Inland vessel photographed from above
Nyitókép: U. J. Alexander/Getty Images

Elsüllyedt egy teherhajó Japánnál, többen eltűntek

Repülőgépek és hajók, köztük magánhajók is keresik az eltűnteket. Az erős szél nehezíti a dolgukat.

Elsüllyedt egy teherhajó Japán délnyugati partjainál, a legénység 13 tagját kimentették, kilencen eltűntek a heves téli szélben – közölték a hatóságok.

A hongkongi bejegyzésű, 6651 tonnás Jintian kedden késő este vészjelzést adott le – közölte a japán parti őrség.

A helyi média szerint egy, a hajón tartózkodó személy azt mondta, a hajó megdőlt, belsejébe áramlik a víz, később pedig arról számolt be, hogy a legénység 22 tagja – mind kínai vagy mianmari állampolgár – mentőcsónakokba szállt át.

Arról nem érkezett hír, hogy mi okozta a fűrészárut szállító hajó balesetét.

A parti őrség szóvivője elmondta, hogy a vészjelzés fogadásakor, kedden a térségben heves, erős szél fújt.

Hirokazu Macuno, a tokiói kormány főtitkára, szóvivője közölte, hogy a parti őrség azonnal segítséget kért a közelben tartózkodó, Nagaszaki városától nyugatra lévő járőrhajóktól és repülőgépektől.

Szólt arról is, hogy a japán parti őrség kérte a japán önvédelmi erők (hadsereg) segítségét, és együttműködésre törekszik a dél-koreai parti őrséggel, továbbá a baleset helyszínének közelében lévő hajókkal is. Hozzátette, hogy a legénység öt kimentett tagja kínai, de állapotukról nincs további információja.

A japán parti őrség szóvivője a Reuters hírügynökséggel azt közölte, hogy a japán légi önvédelmi erők és a dél-koreai parti őrség mentette ki a legénység további nyolc tagját.

Korábban a japán parti őrség arról számolt be, hogy

a legénység négy tagját a vízben lebegve fedezte fel, és egy magánhajó mentette ki őket,

mintegy 110 kilométerre nyugatra a Dandzso-szigetektől.

Japán nyugati részeit kedden fagyos, szeles időjárást hozó téli viharok sújtották. A terület, ahol a hajó elsüllyedt, Nagaszaki és a dél-koreai Csedzsu-sziget között van. A térségben kedden több száz repülőjáratot töröltek a zord időjárási viszonyok miatt.

A Japán déli részén fekvő Okinava-szigeteknél kedden a heves szélben zátonyra futott egy másik hajó. A legénység 19 tagját kimentették - jelentette a helyi média.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×