eur:
392.92
usd:
366.45
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Hatalmas port kibocsátva omlik össze a 2020 nyarán történt kikötői robbanásban megsérült gabonasilók egyike Bejrútban 2022. augusztus 4-én. A kikötői gabonatározó azután dőlt össze, hogy július közepe óta tüzek pusztítottak benne, amelyek feltehetően rothadó gabona miatt keletkeztek. Két éve ezen a napon a kikötő körzetében felrobbant 2750 tonna illegálisan tárolt ammóniumnitrát, a földrengéskutató obszervatóriumokban is észlelt robbanásban több mint kétszáz ember halt meg, hatezren sérültek meg és 300 ezren vesztették el otthonukat.
Nyitókép: MTI/EPA EPA/Vael Hamzeh

Újabb váratlan fordulat a hatalmas bejrúti robbanás ügyében

A 2020 augusztusi bejrúti robbanás felderítésével megbízott bíró váratlanul lezárta az ügyben folytatott vizsgálatot, és vádat emelt több magas rangú személy, köztük a volt miniszterelnök és a jelenlegi főügyész ellen. A főügyészség rögtön ezután elutasította a bíró minden döntését, és közölte, hogy a nyomozás továbbra is fel van függesztve, amint volt is az elmúlt egy évben.

A kedden ismertté vált bírósági idézés szerint a kikötői robbantást vizsgáló Tarek Bitar bíró emberöléssel vádolja Haszán Diáb akkori miniszterelnököt és kormánya két volt miniszterét, és lehetségesnek tartja a szándékosságot.

A hír nyomán a Diábot támogató Hezbollah síita mozgalomhoz közeli al-Ahbár című napilap vezető híre szerint Bitarnak "elment az esze". A Hezbollah már korábban is "elfogultsággal" vádolta a bírót. A főügyészség pedig közölte, hogy a bírói vádjai érvénytelenek, a nyomozás továbbra is fel van függesztve.

A bíró igazságügyi források szerint vádat emelt Haszán Oveidat főügyész, Abbász Ibrahim vezérőrnagy, a libanoni belföldi hírszerzőszolgálat vezetője és Tony Saliba vezérőrnagy, egy másik biztonsági szerv vezetője, valamint Jean Kahvadzsi volt hadseregparancsnok ellen is. Az azonban egyelőre nem derült ki, hogy mivel vádolják őket.

A 220 halálos áldozatot követelő és Bejrútban hatalmas pusztítást végző robbanás miatt Bitar az igazságügyi források szerint 15 személyiség - köztük Oveidat, két korábbi miniszter és Haszán Diáb - kihallgatását tűzte ki februárra.

Bejrút kikötőjében 2020 augusztusában 2750 tonnányi, gondatlanul tárolt ammónium-nitrát robbant fel. A világ egyik legnagyobb nem nukleáris detonációjaként számon tartott robbanás miatt egész városnegyedek váltak lakhatatlanná, mintegy 300 ezer ember vesztette el otthonát. A tragédia után a parlamentben kialakult pártviszály miatt a Haszán Diáb vezette libanoni kormány benyújtotta lemondását.

Bejrút, 2022. július 27.
Drónnal készített légi felvétel a még füstölgő silókról a bejrúti teherkikötő északi részén 2022. július 27-én. Két héttel korábban kigyulladt a romos építmény, a lassú izzást feltehetően a 2020-as robbanásban megrongálódott tárolókban rekedt gabona erjedési gázai és a hőség együttesen okozták. Félő, hogy a vasbetonépítmény összeomlik.
MTI/EPA/Vael Hamzeh
Drónnal készített légi felvétel a még füstölgő silókról a bejrúti teherkikötő északi részén 2022. július 27-én. Két héttel korábban kigyulladt a romos építmény, a lassú izzást feltehetően a 2020-as robbanásban megrongálódott tárolókban rekedt gabona erjedési gázai és a hőség együttesen okozták. Félő, hogy a vasbetonépítmény összeomlik. MTI/EPA/Vael Hamzeh

Bitar a múlt héten két francia bíróval is találkozott Bejrútban, akik a robbanás két francia halálos áldozatának ügyében folytatnak vizsgálatot.

A robbantással kapcsolatos vizsgálat 2022 elején akadt el, amikor több bíró is nyugdíjba vonult. Ezeknek a bíróknak kellett volna ítéletet hozniuk azon panaszbeadványokban, amelyeket a robbanás ügyében kikérdezendő magas rangú politikusok nyújtottak be Bitar ellen. Igazságügyi források szerint Bitarnak a felfüggesztés okait vitató jogértelmezéssel mint "kiskapuval" sikerült folytatnia a munkát.

(A nyitóképen: Hatalmas port kibocsátva omlik össze a 2020 nyarán történt kikötői robbanásban megsérült gabonasilók egyike Bejrútban 2022. augusztus 4-én. A kikötői gabonatározó azután dőlt össze, hogy július közepe óta tüzek pusztítottak benne, amelyek feltehetően rothadó gabona miatt keletkeztek.)

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×