eur:
393.09
usd:
367.14
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
T-90M orosz harckocsi a Wagner csoport zsoldosainak kezében, Bahmutnál. Fotó: Twitter/ Rob Lee
Nyitókép: Fotó: Twitter/ Rob Lee

Könyörtelenek, de ők az oroszok legjobb esélyei – jelentés a Wagner csoportról

Nagyon hatékony katonák, akik ellen nagyon nehéz védekezni – derül ki abból az ukrán hírszerzési anyagból, amely a CNN birtokába jutott a Wagner csoporttal kapcsolatosan.

A Wagner csoport Jevgenyij Prigozsin zsoldosserege, amely habozás nélkül vallja magáénak az orosz erők legnagyobb sikereit, vezetője pedig az utóbbi hetekben folyamatosan megmutatja magát a fronton. A csoportnak nagy szerepe volt Szoledar és környékének bevételében: a sikerért hatalmas árat fizetnek, de a katonákra az oroszok feláldozhatókként tekintenek. A 2022 decemberi jelentés szerint az orosz társadalomnak nem számít a Wagner csoportban harcolók ezreinek halála.

A CNN ismertette jelentésből kiderül, hogy a Wagnerben harcolóknak nem lehet szabad döntése.

"A rohamcsapatok parancs nélkül nem vonulnak vissza. A csapat illetéktelen vagy sebesült nélküli visszavonulása helyszíni kivégzéssel büntetendő" – írja a jelentés, amely szerint a csoport vezetése meghallotta, hogy egy tag egy másik katonáról beszél, aki megpróbálta magát megadni az ukránoknak. Megkeresték és kasztrálták büntetésképpen. Az állítólag novemberben történő esemény valódiságát a CNN nem tudta ellenőrizni.

Az ukrán jelentés szerint a megsérült Wagner-tagokat órákra a csatatéren hagyják, a támadóknak nem feladata, hogy elszállítsák őket, nekik folytatniuk kell a harcot minden áron.

"Ha a támadás elbukik, visszavonulni csak éjjel lehet" – írja az anyag.

A rengeteg elvesztett katona ellenére a Wagner csoport tagjai hatékonyak csak az orosz szárazföldi erők többségét alkotó, rosszul kiképzett csapatok közül, olyannyira, hogy az orosz hadsereg is fontolgatja, hogy a klasszikus zászlóaljak helyett rohamcsapatokkal támadjon.

Ez jelentős változás lenne az oroszok hagyományos, nagyobb, gépesített egységekre való támaszkodásához képest. Az ukrán hírszerzés által lehallgatott beszélgetések alapján egyes

orosz katonák fontolgatják, hogy átálljanak a Wagner-csoportba.

"Ég és föld a kettő, szóval ha már harcolok, ott harcolnék" – fogalmazott egy katona.

Az ukrán jelentés szerint Wagner legfeljebb tucatnyi fős csoportokban telepíti erőit, rakétavetős gránátokat használ, valamint valós idejű dróninformációt, amelyet a jelentés "kulcsfontosságú elemként" ír le. A Wagner katonái emellett a Motorola gyártotta kommunikációs eszközökre támaszkodnak.

A támadások első hullámát gyakran elítéltek köréből toborzott tagjaik adják:

ők szenvedik el a legsúlyosabb veszteségeket is, akár 80 százalékosat.

A tapasztaltabb katonák hőkamerával és éjjellátó berendezéssel követik őket. Az ukránok saját drónjaikkal igyekeznek megelőzni azt, hogy ezek a csapatok lövészárkaikat gránátokkal támadhassák meg.

Ha ez nem sikerül, és a Wagner-erők elfoglalják állásaikat, tüzérségi támogatás mellett ásnak lövészárkokat, amelyek ugyanakkor sebezhetők a támadásokkal szemben. Ezek a támadások akár orosz oldalról is érkezhetnek, ukrán hírszerzési információk szerint ugyanis a Wagner és az orosz hadsereg mozgását nem mindig kontrollálják. Egy lehallgatott hívásban elhangzik, hogy

az orosz erők kiiktattak egy Wagner-járművet.

A Wagner teljesítménye Jevgenyij Prigozsin útja a több erőforráshoz: fontos szerepet játszik az orosz katonai apparátussal folytatott folyamatos harcában, amelyet gyakran kritizált alkalmatlanként és korruptként. Prigozsin szerint Szoledar elfoglalása, amely az oroszok első katonai sikere hosszú idő után, a Wagner csoport kizárólagos sikere.

A frissen kinevezett Valerij Geraszimov orosz katonai vezérkari főnök alatt az orosz hadsereg egyelőre nem képes valódi megújulásra, ami Prigozsin számára megteremti annak feltételeit, hogy a Wagnernek követelhessen több felszerelést, de amerikai értesülések szerint Észak-Koreából is származnak fegyverei a csoportnak, melyet a világ legtapasztaltabb hadseregének nevez.

Állítása szerint erői már többszörös rakétaindító rendszerekkel, saját légvédelemmel és tüzérséggel rendelkeznek,

és nem olyan merev a struktúrájuk, mint az orosz seregnek.

Andrej Kolesnyikov, a Carnegie Endowment for International Peace vezető munkatársa Prigozsin növekvő befolyását már két hónapja Grigorij Raszputyinéhoz hasonlította II. Miklós cár udvarában.

"Van egy negatív, ördögi karizma Prigozsinban, és ez bizonyos értelemben a versenyt Putyinéval. Putyinnak most ebben a minőségében, ebben a formában van szüksége rá" – fogalmazott. Az összehasonlítás nincs ellenére Prigozsinnak sem – de azt mindig kiemeli, hogy ő maga fizikailag is jelen van a harctéren.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×