eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Mesefigurák társaságában talál menedéket ukrán zászló alá bújva egy kislány ChemiS kazah származású, Csehországban élő utcai művész prágai falfestményén 2022. március 21-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

A cseheknek "most már elég" Ukrajna támogatása

A csehek többsége nem nyújtana több katonai támogatást Ukrajnának - áll a cseh közrádió felmérésében.

A csehek többsége nem akarja, hogy a kormány növelje az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást. A cseh közrádió számára készített felmérés szerint a megkérdezettek 58 százaléka ellenzi a további fegyveres segítségnyújtást. Csehországban 2022 végén közel 640 ezer ukrán állampolgár tartózkodott hivatalos engedéllyel. Két éve, 2021 végén, az országban legálisan tartózkodó ukránok száma még 200 ezer körül volt.

A Median ügynökség által készített közvéleménykutatás szerint a csehek 36 százaléka értene egyet azzal, ha a kormány növelné az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást. Az ebbe a táborba tartozók főleg egyetemet vagy főiskolát végzett fiatalok, és az e hétvégi államfőválasztás második körében Petr Pavelre adják majd a voksukat. Velük ellentétben népesebb az a csoport, amelyik azt mondja, hogy Csehországnak nem kell több fegyverrel és más katonai felszereléssel segíteni Ukrajnának. Azok többsége, akik ezen a véleményen vannak, nyugdíjas és Andrej Babišt látná szívesebben Miloš Zeman leköszönő köztársasági elnök helyén a prágai várban. A megkérdezettek 6 százaléka nem tudott dönteni a kérdésben. A felmérés január 16-a és 18-a között készült 1051 válaszadó bevonásával.

Přemysl Čech szociológus szerint

a válaszadók véleményére hatással volt az elnökválasztási kampány,

hiszen ez volt az első alkalom, hogy óriásplakátok vagy sms üzenetek jelentek meg az ukrajnai háború témájával. A szakértő szerint a társadalom egy része reagált erre, a kutatás során pedig azt észlelték, hogy az egyre keményebb hangnemet megütő elnökválasztási kampány alatt növekedett az Ukrajna további támogatását ellenzők száma.

A németországi Ramstein katonai bázison múlt pénteken az Ukrajnát katonailag támogató országok találkozóján Jana Černochová cseh védelmi miniszter közölte, hogy Petr Fiala kormánya az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás megerősítését tervezi. „A Cseh Köztársaság egyértelműen készen áll a további segítségre, nemcsak a raktáraival, hanem a védelmi iparával” – erősítette meg két nappal később a Prima televízióban a miniszter. Úgy fogalmazott, hogy a következő hónapokban a szállítások ütemének növelését tervezik.

Csehország eddig több mint 3 milliárd korona – azaz mintegy 50 milliárd forint – értékben szállított hadianyagot Ukrajnának.

Ezenkívül több mint 4 ezer ukrán katona kiképzését tervezi az év végéig.

Az állam mellett a cseh állampolgárok egy része is részt vesz az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtásban, az e célra létrehozott weboldalakon keresztül már több mint 370 millió koronát, azaz mintegy 6 milliárd forintot gyűjtöttek össze.

Csehországot a 11 hónapja tartó háború kirobbanása óta nagyon sok ukrán választotta új otthonául. 2022 végén 636 282 ukrán állampolgár tartózkodott hivatalos engedéllyel az országban. Két éve, 2021 végén, a Csehországban legálisan tartózkodó ukránok száma még 200 ezer körül volt. A belügyminisztérium kimutatása szerint az orosz offenzíva kezdete óta 481 ezer ukrán állampolgár kapott a cseh hatóságoktól rendkívüli, egyéves tartózkodási engedélyt, amely munkavállalásra, az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények, segélyek igénybevételére jogosít fel. A közelmúltban elfogadott törvénymódosítás szerint az ukrajnaiak egy évvel meghosszabbíthatják ezt a tartózkodási engedélyt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×