eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Judges gavel and Themis statue.
Nyitókép: Zolnierek/Getty Images

Ítéletet hirdettek az Oroszországnak kémkedő svéd hírszerzési alkalmazott ügyében

Ő és testvére 2011 és 2021 között adott át szigorúan titkos információkat az orosz hírszerzésnek.

Egy svéd bíróság börtönbüntetésre ítélte azt az iráni származású svéd testvérpárt, akik egy évtizeden át, 2011 szeptembere és 2021 szeptembere között kémkedtek Oroszországnak. A The Guardian beszámolója szerint a két férfi ellen novemberben emeltek vádat, most született ítélet.

A kiadott tájékoztatás szerint az iráni születésű, de svéd állampolgárságú testvérek "együttes és összehangolt módon, engedély nélkül, Oroszország és a GRU (orosz katonai hírszerzés) szolgálatában olyan információkat szereztek, továbbítottak és adtak át, amelyeknek egy külföldi hatalom számára történő felfedése befolyásolhatja Svédország biztonságát".

A stockholmi kerületi bíróság a két testvért súlyos mértékű kémkedésért, az idősebb testvért emellett minősített információk jogosulatlan kezeléséért ítélte el.

A 42 éves Peyman Kia életfogytiglani, míg öccse, a 35 éves Payam Kia 9 év 10 hónapot kapott. A brit lap szerint az életfogytiglani börtönbüntetés Svédországban általában legalább 20–25 év börtönt jelent.

A két férfi esete az ország egyik legsúlyosabb kémkedési ügyének számít. Az érintett időszakban az idősebbik elítélt többek között a svéd biztonsági és hírszerző szolgálat (SAPO), valamint a katonai hírszerzés (MUST) kötelékében szolgált.

Az ítélet szerint bár „nem lehetett teljes bizonyosságot szerezni arról, hogy mi történt”, a bíróság úgy vélte, a történtekről alkotott kép „kellően világos ahhoz, hogy a vádlottakat felelősségre lehessen vonni”.

A két férfi, akit 2021 végén tartóztattak le, tagadta a vádakat. A tárgyalás nagy részét zárt ajtók mögött tartották a nemzetbiztonság érdekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×