eur:
393.93
usd:
368.53
bux:
66275.31
2024. április 24. szerda György
2020. december 27-én közreadott kép a koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő síelő emberekről a svájci Verbier sípályáján november 28-án. Bagnes település szóvivőjének december 27-i tájékoztatása szerint több száz brit turista távozott az üdülőhelyről annak ellenére, hogy a koronavírus nemrégen megjelent új törzse miatt karanténnak kellett volna alávetniük magukat.
Nyitókép: MTI/Keystone/EPA

Bajban Ausztria: hatvan éve nem esett ilyen kevés hó

1961-ban esett olyan kevés hó a karácsonyi ünnepek, illetve az azt követő szünet alatt Ausztriában, mint tavaly. Az ország területének átlagosan 35 százaléka hóval borított. A sípályák sorra zártak be, az enyhe időjárás a szállodáknak is súlyos veszteségeket okozott. A meteorológusok a következő napokra már hidegebb időjárást és havazást jósolnak.

A klímakutatók szerint a hóhiány oka a természetes időjárási ingadozások mellett az általános felmelegedés, amely alól természetesen az alpesi ország sem kivétel. Az ausztriai geoszféra kutatásával foglalkozó intézet vezetője, Marc Olefs szerint 2022. december 24. és és 2023. január 8. között Ausztriát olyan kevés hó borította, mint utoljára 1961-ben.

Az összehasonlítás kedvéért. az elmúlt három évtizedben a karácsonyi szünet alatt átlagosan Ausztria területének hetven százaléka fehér volt.

A tavalyihoz hasonlóan kevés hó 1987-88-ban, illetve 2013 -14-ben esett,

akkor a hótakaró az ország területének 39 , illetve 40 százalékát borította.

A Kurier című lap által idézett kutató szerint az elmúlt évtizedekben a téli időszakok melegebbé váltak, és különösen a mélyen fekvő területeken gyakoribb az eső, mint a hó. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy amennyiben a folytatódó általános felmelegedés és a kevesebb hóesés természetes időszaka egybeesik, a karácsonyi szünet alatt olyan kevés a hó, amilyen utoljára hatvan évvel ezelőtt volt.

Ugyancsak a Kurier számolt be arról, hogy december utolsó és január első napjaiban az enyhe hőmérséklet és az elmaradt hóesés a hegyekben nem csupán a klímaválságot tette láthatóvá, de különösen a kisebb sípályák működtetőit is a pályák lezárására kényszerítette.

A meteorológusok szerint a síelés szerelmesei az elkövetkező napokban valamennyire fellélegezhetnek Az előrejelzések alapján a hegyekben, de az alacsonyabban fekvő területeken is havazás várható. Mindennek ellenére az időjárás inkább változékony marad, ami rányomja bélyegét a várható havazás mennyiségére is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×