eur:
392.14
usd:
362.64
bux:
65876.28
2024. február 28. szerda Ákos, Bátor
Füst száll a magasba a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Szoledarban, ahol heves összecsapások zajlanak az ukrán és az orosz erők között 2023. január 8-án.
Nyitókép: MTI/AP/Roman Chop

Kaiser Ferenc: márciusban dől el, hogy véget ér-e gyorsan a háború

Nehézfegyverekkel segíthetik az ukrán hadsereget az európai hatalmak és az Egyesült Államok. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint azonban továbbra is óvatos a Nyugat, amely még mindig ódzkodik a legfejlettebb támadóeszközök átadásától. 

Páncélozott nehézfegyvereket szállíthatnak Ukrajnának a nyugati szövetségesek, de a legmodernebb támadó eszközök biztosítása nincs napirenden.

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádióban elmondta, a legkomolyabb eszköz az amerikaiak által bejelentett M2 Bradley gyalogsági harci jármű, emellett az amerikaiak régi M113-asokat adnak át, több mint százat.

"A francia AMX-10-es felderítő harci járművek sem annyira egy Oroszország elleni háborúra alkalmasak, kifejezetten afrikai viszonyokra tervezték" - folytatta.

Elmondta még, a nyugat

"nagyon óvatosan adagolja a fegyverszállítmányokat", kifejezetten támadó fegyvereket nem nagyon ad át,

hosszú távon szerinte mindenki abban gondolkodik, hogy előbb-utóbb megint lesz energiakereskedelem, vásárolni fog Európa Oroszországtól; nagyon összetett döntési folyamatokról van tehát szó, amikor eldől, hogy egy állam mit szállít, mit nem.

A nehézfegyverzet szállítása ellenére is patthelyzet várható a következő hetekben a hadszíntereken, ennek fő oka a csapadékos időjárás.

"Az ott már eddig is felázott talaj további nagy adag vizet kap, ez az úgynevezett raszputyica, vagyis sárözön. Ez hetekig minden nehéz technika mozgatását meg fogja állítani" - világított rá.

A háború kimenetelét ettől függetlenül is nehéz megjósolni.

"Hogy az orosz vagy az ukrán fél mikor fogja úgy gondolni, hogy ezt a háborút katonai erővel nem lehet befejezni, annak is a függvénye, hogy a márciusra várt nagy támadásban melyik fél ér el eredményt. Ha egyik sem, és mind a két oldal belátja, hogy katonailag ez a konfliktus nem megoldható, akkor indulhatnak meg az érdemi tárgyalások."

Kaiser Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz csütörtök este hat órától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Julija Navalnaja az Európai Parlamentben: Putyin bármire képes, nem lehet vele tárgyalni
Tudósítónktól

Julija Navalnaja az Európai Parlamentben: "Putyin bármire képes, nem lehet vele tárgyalni"

"Akik azt gondolják, hogy vannak erkölcsei és szabályai, azok tévednek, mert nem egy politikussal, hanem egy rettenetes gengszterrel van dolgunk" - mondta az EP strasbourgi ülésén Alekszej Navalnij özvegye, akinek beszédét többször is vastaps szakította félbe.

Harvard-felmérés: nem számít, ha Trumpot elítélik – Fekete Rajmund az amerikai elnökválasztásról

Donald Trump volt amerikai elnök a republikánus előválasztáson fölényesen nyerte el Dél-Karolinát, így a saját államában verte meg egyetlen riválisát, Nikki Haley-t. Az előrejelzések is Trump győzelmét jósolták, de akkor miért harcol még Nikki Haley? Erről is kérdeztük Fekete Rajmundot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos segédmunkatársát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.28. szerda, 18:00
Szenes Zoltán
professor emeritus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 28. 14:29
×
×
×
×