eur:
393.13
usd:
367.29
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Füst száll a magasba a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Szoledarban, ahol heves összecsapások zajlanak az ukrán és az orosz erők között 2023. január 8-án.
Nyitókép: MTI/AP/Roman Chop

Kaiser Ferenc: márciusban dől el, hogy véget ér-e gyorsan a háború

Nehézfegyverekkel segíthetik az ukrán hadsereget az európai hatalmak és az Egyesült Államok. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint azonban továbbra is óvatos a Nyugat, amely még mindig ódzkodik a legfejlettebb támadóeszközök átadásától. 

Páncélozott nehézfegyvereket szállíthatnak Ukrajnának a nyugati szövetségesek, de a legmodernebb támadó eszközök biztosítása nincs napirenden.

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádióban elmondta, a legkomolyabb eszköz az amerikaiak által bejelentett M2 Bradley gyalogsági harci jármű, emellett az amerikaiak régi M113-asokat adnak át, több mint százat.

"A francia AMX-10-es felderítő harci járművek sem annyira egy Oroszország elleni háborúra alkalmasak, kifejezetten afrikai viszonyokra tervezték" - folytatta.

Elmondta még, a nyugat

"nagyon óvatosan adagolja a fegyverszállítmányokat", kifejezetten támadó fegyvereket nem nagyon ad át,

hosszú távon szerinte mindenki abban gondolkodik, hogy előbb-utóbb megint lesz energiakereskedelem, vásárolni fog Európa Oroszországtól; nagyon összetett döntési folyamatokról van tehát szó, amikor eldől, hogy egy állam mit szállít, mit nem.

A nehézfegyverzet szállítása ellenére is patthelyzet várható a következő hetekben a hadszíntereken, ennek fő oka a csapadékos időjárás.

"Az ott már eddig is felázott talaj további nagy adag vizet kap, ez az úgynevezett raszputyica, vagyis sárözön. Ez hetekig minden nehéz technika mozgatását meg fogja állítani" - világított rá.

A háború kimenetelét ettől függetlenül is nehéz megjósolni.

"Hogy az orosz vagy az ukrán fél mikor fogja úgy gondolni, hogy ezt a háborút katonai erővel nem lehet befejezni, annak is a függvénye, hogy a márciusra várt nagy támadásban melyik fél ér el eredményt. Ha egyik sem, és mind a két oldal belátja, hogy katonailag ez a konfliktus nem megoldható, akkor indulhatnak meg az érdemi tárgyalások."

Kaiser Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz csütörtök este hat órától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×