eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Romokat takarítanak el Makijivkában 2023. január 3-án, miután december 31-én ukrán rakétatámadás érte az Oroszországhoz csatolt kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő várost. Az ukrán hadsereg amerikai gyártmányú HIMARS sorozatvetőből leadott csapása 63 orosz katonát megölt az orosz védelmi minisztérium szerint.
Nyitókép: MTI/AP

Szófogadatlan orosz katonák miatt halhattak meg olyan sokan szilveszterkor

Ez volt az az ukrán, HIMARS-szal elkövetett csapás, amelyben az ukrán fegyveres erők szerint több száz orosz katona halt meg.

Az újévi ukrán rakétacsapásban Makijivkában életüket vesztett orosz katonák száma 89-re nőtt, a HIMARS sorozatvető pedig, amelyből a rakétákat kilőtték, megsemmisült a megtorló csapásban - közölte szerdán Szergej Szevrjukov altábornagy, az orosz fegyveres erők katonapolitikai főcsoportfőnöksége vezetőjének első helyettese.

Korábban 63 orosz katona haláláról számolt be a hivatalos orosz tájékoztatás.

Szevrjukov szerint az ukrán tüzérség január 1-jén, moszkvai idő szerint 0 óra 1 perckor hat HIMARS-rakétát lőtt ki egy orosz katonai egység ideiglenes telepítési pontjára Makijivka falu közelében. A rakéták közül kettőt elfogott a légvédelem, másik négy pedig eltalált egy épületet, amelyben orosz katonákat szállásoltak el, beomlasztva a tetőszerkezetet.

A tábornok szerint közvetlenül a csapást követően az egység tisztjei és más egységek katonái mindent megtettek az áldozatok megmentése érdekében, elsősegélyben részesítve és kórházba szállítva őket.

"Sajnos, a vasbetonszerkezetek törmelékének eltávolítása során életüket vesztő bajtársaink száma 89-re nő" - mondta.

A tragédia fő oka a védelmi minisztérium szerint az volt, hogy a személyi állomány körében a tilalom ellenére is tömeges volt a mobiltelefonhasználat, ami az ukrán fél számára lehetővé tette, hogy bemérje a katonák tartózkodási helyét.

Az altábornagy azt mondta: az orosz erők válaszul megsemmisítették a HIMARS sorozatvetőt, amelyből a támadást indították. Emellett a druzskivkai vasútállomás közelében végrehajtott rakéta- és légicsapások megsemmisítettek további négy HIMARS-t, négy RM-70 Vampire sorozatvetőt, több mint 800 hozzájuk való lőszert, nyolc járművet, valamint megöltek több mint kétszáz ukrán "nacionalistát" és külföldi "zsoldost".

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz volt vezérigazgatója, a Cári Farkasok katonai tanácsadócsoport vezetője szerdán a Telegram-csatornáján közölte, hogy elküldött egy testéből kioperált repeszdarabot Pierre Lévy moszkvai francia nagykövetnek, azt kérve tőle, hogy adja át Emmanuel Macron elnöknek. Rogozin december 22-én Donyeckben sebesült meg a vállán és nyaki gerincén egy francia CAESAR önjáró tarackkal végrehajtott tüzérségi támadás következtében, amelyben Vitalij Hocenko, az Ukrajnáról elcsatolt Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke is megsebesült. Rámutatott arra, hogy Donyec-medencében civilek százai, köztük gyerekek életét oltották ki francia fegyverek és zsoldosok.

Rogozin arra kérte Lévyt, hogy mondja meg Macronnak: Franciaország és más NATO-országok nem vonhatják ki magukat a Donyec-medencében elkövetett háborús bűncselekmények felelőssége alól. Sajtóértesülések szerint a Roszkoszmosz volt vezetője és környezete ellen is mobiltelefonforgalmi adatok alapján intéztek támadást.

Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója szerdán Telegram-bejegyzésben közölte, hogy az orosz légvédelem a belbeki katonai repülőtér közelében, a tenger felett lelőtt két drónt.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×