eur:
386.36
usd:
362.79
bux:
56115.08
2023. szeptember 22. péntek Móric
GRAF IGNATIEVO, BULGARIA - FEBRUARY 17: Bulgarian Air Force MiG-29 performs during the joint tasks on enhanced airspace protection Air Policing by the Bulgarian and Spanish Air Forces on February 17, 2022 in Graf Ignatievo, Bulgaria. at  o Spain will support fellow NATO member Bulgaria with 130 military personnel and four Eurofighter jets amid heightened tensions with Russia. (Photo by Hristo Rusev/Getty Images)
Nyitókép: Photo by Hristo Rusev/Getty Images

Bulgária atomügyben szakított Oroszországgal

Bulgária megállapodást írt alá pénteken a Framatome francia energetikai céggel nukleáris fűtőelemek vásárlásáról, hogy tovább csökkentse függőségét az orosz fűtőelemektől. Ebben szerepet játszik Oroszország ukrajnai háborúja és az a körülmény, hogy a háború miatt Bulgária sem vásárol már földgázt Oroszországtól.

Roszen Hrisztov ügyvezető energiaügyi miniszter az aláírási ünnepségen kijelentette, hogy a megállapodás révén sikerül majd teljesen diverzifikálni a nukleáris fűtőanyagok beszerzését, és Georgi Kirkov, a kozloduji atomerőmű igazgatója is nagy eredménynek nevezte az üzletet.

Bulgária december 22-én is kötött egy megállapodást nukleáris fűtőanyag beszerzéséről, akkor egy amerikai céggel.

Az országnak egyetlen atomerőműve van, és februárban úgy döntött, hogy nem is épít újabbat - nem épül meg a 2005-ben elhatározott belenei erőmű -, hanem bővíti a kozloduji kapacitását. A Duna melletti erőmű két, egyenként ezer megawatt teljesítményű, szovjet gyártmányú reaktorral adja jelenleg az ország áramtermelésének 33 százalékát. Mindkét reaktor orosz fűtőelemeket használ.

A francia EDF leánycége a most megkötött megállapodás szerint 2025-től tíz éven át szállít fűtőelemeket az újabb reaktor számára. A régebbi reaktor pedig az amerikai Westinghouse Electric által szállított elemeket fogja használni.

Bulgária április óta nem használ orosz földgázt az ország energiaellátására. A Balkán-félszigeti állam Azerbajdzsántól szerez be gázt jelenleg, és próbál cseppfolyósított földgázhoz jutni Törökországon és Görögországon keresztül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.22. péntek, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×