eur:
394.5
usd:
369.79
bux:
65295.07
2024. április 19. péntek Emma
Ovda, 2103. november 25.Az izraeli légierő egyik izraeli F-15-ös gépe felszáll az ovdai légibázisról a dél-izraeli Negev-sivatagban tartott kéthetes izraeli-amerikai-görög-olasz közös hadgyakorlaton 2013. november 25-én.  (MTI/EPA/Oliver Weiken)
Nyitókép: MTI/EPA/Oliver Weiken

Több mint ezer vadászpilóta tiltakozik az új Netanjahu-kormány ellen

„Állítsuk meg a demokrácia elpusztítását!” – írta a legfőbb jogi vezetőkhöz hétfőn eljuttatott levélben a légierő 1197 tartalékos pilótája – jelentette a Maárív című újság hírportálja kedden.

Felhívásukat az izraeli jogrend legfőbb őreinek, köztük a legfelsőbb bíróság elnökének, a kormány jogi tanácsadójának, a kneszet (parlament) jogtanácsosának és több más állami vezetőnek címezték.

Az aláírók között ismert tábornokok, a légierő korábbi vezetői, valamint az „555 patrióta” nevű hazafias mozgalom tagjai is megtalálhatók. Felszólították az állami-jogi vezetést, hogy állítsa le a „demokrácia lerombolásának” folyamatát.

„Mindannyian készek voltunk életünket feláldozni az országért vadászpilótaként. A légierőben végzett szolgálatunk után is lehetőségeinkhez mérten részt vettünk az ország építésében – tartalékosként, a gazdaságban, az iparban és az oktatásban” – kezdték felhívásukat.

„Hittünk az út helyességében, és küldetésünknek tekintettük a zsidó és demokratikus Izrael védelmét. A társadalom és a politikai paletta minden szintjéről érkezünk, jobb- és baloldalról, középről, vannak köztünk vallásosak és nem hívők, askenáziak (európai zsidók) és keleti zsidók az ország minden részéből” írták levelükben.

„Ma egyként aggódunk, hogy veszélybe került a demokratikus Izrael.

Ön az utolsó védelmi vonal, amely képes megállítani a demokrácia lerombolásának folyamatát. Izrael zsidó és demokratikus állam, nem tud a Függetlenségi Nyilatkozat szellemében létezni, ha feladja a liberális demokráciát” – írták a katonák.

„Elvárjuk, hogy félelem és rettegés nélkül használják fel a rendelkezésére álló összes eszközt és törvényt, és mindent lehetőt tegyenek meg az országot sújtó katasztrófa megakadályozásáért. Ígérjük, hogy továbbra is önök mellett állunk az ország jövőjéért folytatott harcban” – hangsúlyozták a pilóták.

„Amikor a liberális demokrácia és a Függetlenségi Nyilatkozat elvei elleni támadás a szélsőségesek elképzeléseitől a koalíciós megállapodások felé mozdult el, kötelességünknek éreztük cselekedni” – mondta a lapnak a felhívás egyik kezdeményezője, Iszrael Sapír tábornok, a bagdadi atomreaktor elleni támadás egyik végrehajtója.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×