eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Megkezdődtek a karácsonyi ünnepségek a Szentföldön

A világ minden részéből érkezett keresztények részvételével megkezdődtek szombaton a karácsonyi ünnepségek a Szentföldön.

A Krisztus születése alkalmából tartott hagyományos körmenet a délutáni órákban érkezett meg Betlehembe.

A körmenet délben indult Jeruzsálemből Pierbattista Pizzaballa jeruzsálemi latin pátriárka vezetésével Betlehembe. A pátriárka az út utolsó szakaszát Jézus születésének helyéig - ahol a keresztények képviselői fogadták -, gyalog tette meg.

"Nagyon nehéz kihívások közepette élünk" - mondta a latin pátriárka, az ukrajnai háborúra és legutóbbi izraeli-palesztin erőszakhullámra utalva. - "A karácsony üzenete azonban a béke".

"Meg lehet a dolgokat változtatni. Világosan kell látnunk, mit kell tennünk és mit kell mondanunk, hogy mindenki között megőrizzük az egység és a megbékélés fontosságát" - tette hozzá.

Idén több tízezer látogatót várnak a szentföldi karácsonyi ünnepekre, jóval többet, mint az elmúlt két évben, amikor a koronavírus-világjárvány miatt korlátozások voltak érvényben. Az izraeli turisztikai minisztérium közölte: 120 ezer zarándokot várnak a világ minden tájáról.

A Ciszjordániában fekvő Betlehemben hatalmas karácsonyfát állítottak fel, tetején csillaggal, a Születés templomával szemben.

Pierbattista Pizzaballa szombaton éjféli misét mutat be Betlehemben.

Karácsonyi üzenetükben a pátriárkák és más jeruzsálemi egyházfők bírálták "a keresztények elleni támadások növekedését, a hátrányos megkülönböztetést és a keresztény lakosság fogyását".

A Szentföldön élő keresztények száma tovább csökken: a Ciszjordániában és a Gázai övezetben élő palesztinoknak mindössze két százaléka keresztény.

Az izraeli statisztikai hivatal szerint mintegy 185 ezer keresztény arab él Izraelben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×