eur:
390.51
usd:
364.24
bux:
68380.52
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Christian Lindner, a német liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke és kancellárjelöltje az ARD német országos közszolgálati televízió egyik műsorában Berlinben 2021. július 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Kifakadt a német pénzügyminiszter: kiürült a kassza

Először kigazdálkodni, és csak azután szétosztani – ezekkel a szavakkal jelezte Christian Lindner pénzügyminiszter, hogy az idén elfogadott tehercsökkentési programok után a jövő évben nincs esély további hasonló csomagokra. A költségvetés ugyanis nem képes ezek finanszírozására.

Az energiaválság okozta terhek további csökkentésére már nincs pénzügyi játéktér – fogalmazott egy interjúban a szabad demokrata miniszter. Christian Lindner szerint az idén elfogadott árfékekkel, valamint a különböző adócsökkentésekkel a kormány a határig ment.

"Ezt a határt nem fogom átlépni" – hangsúlyozta Lindner. A pénzügyminiszter emlékeztetett az állampolgárok terheinek csökkentését célzó, ebben az évben elfogadott programokra, mindenekelőtt a 200 milliárd eurós, többi között a különböző segélyeket, illetve árfékeket magában foglaló, 2024-ig terjedő tehercsökkentési csomagra. Utalt arra is, hogy 50 milliárd eurót irányoztak elő az adóterhek csökkentésére, szintén 2024-ig.

"A programok miatt jövő évben tetemes pénzügyi deficittel kell szembenéznünk"

– jelentette ki.

A pénzügyi tárca vezetője szerint az össztársadalmi jólétet új alapokra kell helyezni

"Az egész ország együttesen lesz szegényebb. Ezért növelni kell a versenyképességet, mert csakis ez biztosíthatja a gazdaság számára, hogy magasabb értékű termékek, illetve szolgáltatások értékesítésével nagyobb béreket fizethessünk ki" – fogalmazott.

"Előbb azonban mindezt ki kell gazdálkodni, és csak utána szétosztani"

– hangoztatta Lindner.

A német kormány idén több intézkedést hozott az állampolgárok, illetve a vállalatok terheinek csökkentésére, miután Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja nyomán mindenekelőtt az energiaköltségek jelentősen megemelkedtek. Ennek nyomán árféket határoztak el az áramra és a gázra. A háztartások, továbbá a kis- és közepes vállalatok számára ezek a fékek jövő márciustól lépnek életbe, de a tervek szerint januárra, illetve februárra visszamenőleges hatállyal.

A hárompárti koalíciós kormány tavaly decemberi hivatalba lépésekor a pénzügyminiszter kiállt amellett, hogy az államadósság nem növekedhet. Az Ukrajnában zajló háború és ennek hatásai azonban felülírták ezt a törekvést.

Mióta a szabad demokrata FDP-t képviselő miniszter elfoglalta hivatalát, a Der Spiegel által közölt adatok szerint az államadósság 500 milliárd euróra emelkedett. Ebből 200 milliárdot tesz ki az említett tehercsökkentési csomag, és további 100 milliárdot a német hadsereg, a Bundeswehr erősítését, illetve modernizálását célzó rendkívüli program.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×