eur:
389.28
usd:
363.02
bux:
68157.7
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
III. Károly brit király a Nemzetközösség főbiztosainak adott fogadáson a londoni királyi rezidencián, a Buckingham-palotában 2022. szeptember 11-én. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő három nappal korábban, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt, azóta ő az új uralkodó.
Nyitókép: MTI/AP/PA pool/Victoria Jones

Elkészültek az első bankjegyek is III. Károly képmásával

Az új bankók majd csak 2024 közepétől és fokozatosan váltják fel a II. Erzsébet arcmásával nyomott pénzeket.

Négyféle, polimerből készült bankjegyet mutatott be a Bank of England, melyek mindegyike III. Károly képmásával kerülhet majd forgalomba: az 5, 10, 20 és 50 fontos bankjegyek megjelenése csak ebben az egy dologban változik - írja a Sky News.

A királynő arcával nyomott bankjegyek 1960 óta vannak forgalomban, és egészen addig hivatalos fizetőeszközként maradnak meg, míg nem lesznek annyira viseltesek, hogy ki kelljen vonni azokat a forgalomból. Ez éveket jelenthet.

Az első III. Károly arcképével nyomott pénzérmék már november óta ott vannak sok brit pénztárcájában: az ötven pennys érmén a király balra néz, míg a királynő a korábban vert érméken jobbra.

Az érme hátoldalán egy olyan mintával tisztelegnek a királynő előtt, amely

az 1953-as koronázást idézi meg,

mely a Westminster-apátságban zajlott. A pénzérmén a korona körül a királyi címer négy negyede látható egy-egy pajzson, a pajzsok közt pedig a nemzetek egy-egy jelképe látható: rózsa, bogáncs, lóhere és póréhagyma.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×