eur:
395.68
usd:
366.59
bux:
65688.77
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: The Royal Mint/Facebook

Megjelentek az első "károlyos" brit pénzérmék

Az ötvenpennys érmét kezdték el III. Károly képmásával verni: a pénz egyik oldalára került a királyi profil, hátulja ugyanakkor II. Erzsébet előtti főhajtás.

Decembertől már pénzforgalomba is kerülnek az új érmék, amelyekből 9,6 millió darabot készít a Királyi Pénzverde. Az ötvenpennys hátulja annak az érmének a replikája, amelyet 1953-ban, II. Erzsébet koronázásának idején bocsátottak ki – írja a Sky News.

Az ötvenpennysen tapasztalható változások a legnagyobbak azóta, hogy 1971-ben decimalizálásra tért át a font: azt megelőzően egy font 240 pennyt ért. Sok brit most először tapasztalja meg, hogy más uralkodó képmása szerepel a pénzérmén, amit eddig megszokott, hiszen Erzsébet 70 évig ült a trónon, ez idő alatt pedig nem változott a fizetőeszköz külleme.

Korona nélkül került az érmékre a király

Károly portréja alapvetően különbözik édesanyja a fizetőeszközön használt portréjától, mégpedig abban, hogy a király nem visel koronát.

"Elég gyakori, hogy a férfi uralkodók nem viselnek koronát az érméiken. A női uralkodóknál ugyanakkor az az elég gyakori, hogy sokkal több díszruhát viselnek, tehát koronát, tiarát, ékszereket is" – mondta Rebecca Morgan, a Királyi Pénzverde gyűjtői szolgáltatásokért felelős igazgatója.

Egy másik, az éles szemű megfigyelő által észrevehető változás az, hogy

Károly másik irányba néz az érméken, mint II. Erzsébet tette:

ez minden új uralkodói képmással vert pénzérme esetében így történik.

Az új érmét Martin Jennings tervezte és személyesen III. Károly hagyta jóvá.

"Ez nem csak egy portré III. Károlyról: tartalmaznia kell a királyi szerepet is" – mondta Jennings.

A Királyi Pénzverde más, Károly képmásával ellátott érméket is ver majd, de az "erzsébetes" pénzek sem tűnnek majd el hamar, ugyanis nem cserélik le azokat, csak amikor már megsérülnek vagy túlzottan elhasználódnak, a királyi család ugyanis a lehető legminimálisabb hulladék képződésével szeretne eljárni.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×