eur:
389.13
usd:
362.37
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: Youtube

Brazíliaváros rendőrfőkapitányságát támadták meg Bolsonaro támogatói - videó

Az erőszakots cselekményt az váltotta ki, hogy Bolsonaro egy támogatóját letartóztatták, mert állítólag erőszakos, "antidemokratikus cselekményeket" szervezett.

Könnygázt és villanógránátot is bevetettek a rendőrök, hogy szétoszlassák a tömeget, amely a főváros rendőrfőkapitányságát támadta meg: a tüntetők autókat és buszokat gyújtottak fel futballmezbe vagy brazil zászlóba burkolózva - írja a Sky News. A megmozdulás oka egy Bolsonaro-párti férfi letartóztatása volt.

A tüntetéseket megelőzően hétfőn a szövetségi választási bíróság hitelesített Bolsonaro baloldali riválisának, Luiz Inacio Lula da Silvának október 30-i elnökválasztási győzelmét. Bolsonaro nem ismerte el hivatalosan vereségét, de nem is akadályozta a hatalom átvételét. Hónapokig sugallta ugyanakkor azt, hogy hazája választási rendszerében benne van a csalás lehetősége.

Az elnök legelszántabb támogatói közül tiltakozásul autópályákat zártak el és laktanyák előtt táboroztak le, puccsot követelve, amely megakadályozhatná Lula hatalomátvételét.

Tüntetők százai jelentek meg hétfőn az elnöki rezidencia előtt, transzparenseiken katonai beavatkozást követelve.

Az elnök megjelent egy közös imára, de nem beszélt a tömeghez.

"Nem lesz beiktatás. Bolsonarót újraválasztották, de ellopták tőle a győzelmet, a hadsereg teheti rendbe a dolgokat" - mondta az 58 éves Jose Trindade, az egyik Bolsonaro támogató a tömegben.

Az eseménysorozat felidézi azt, ami Donald Trump választási veszteségét követően 2021 januárjában a Capitoliumnál történt. Ez aggályokat vet fel Lula január elsejei beiktatásának biztonságával kapcsolatban is.

Randolfe Rodrigues szenátor szerint Lula és Geraldo Alckmin alelnök biztonsága is veszélyben lehet. A tüntetők azelőtt a szálloda előtt is megjelentek, ahol Lula jelenleg tartózkodik. A megválasztott elnök csapata cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint helikopterrel vinnék el Lulát a szállodából.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×