eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65208.27
2024. április 19. péntek Emma
ROVANIEMI, FINLAND - MAY 23: A Finnish soldier stands near a K9 Thunder 155mm self-propelled howitzer during the LIST 22 live-fire Lightning Strike military exercises at the Rovajärvi training grounds on May 23, 2022 near Rovaniemi, Finland. Finland, after decades of neutrality, is applying along with Sweden for membership in the NATO military alliance as a consequence of Russias military invasion and ongoing war in Ukraine. Russia, which shares a 1,340km long border with Finland, has reacted angrily to the move and has shut down all natural gas exports to Finland in response. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nyitókép: Getty Images/Sean Gallup

Kaiser Ferenc: Lengyelország a NATO egyik legnagyobb szárazföldi haderejével rendelkezhet majd

A fegyverkezés komolyan megerősíti az ország légierejét a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint.

"Ha sikerül a mostani nagy fegyverbeszerzési projektet végrehajtani, akkor Lengyelország valószínűleg a NATO legerősebb szárazföldi haderőnemeinek egyikét fogja kiállítani. Darabszám és minőség alapján erősebb lesz, mint a német, a brit, vagy a francia, amit az Oroszországhoz való közelsége mindenképpen indokol" – mondta az InfoRádiónak Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Idén nyáron hosszas tárgyalási folyamat lezárásaként több mint ezer K2 Black Panther harckocsit, 672 darab K9 Thunder önjáró löveget rendelt a szárazföldi haderő megerősítésére, illetve 288 darab K239 Chunmoo-t idén októberben. Az orosz agresszióra adott reakcióként a T-50 Golden Eagle, azaz Aranysas iskolagép könnyű csapásmérő változatából, az FA-50-ből is rendeltek a lengyelek 48 darabot.

A beszerzési csomag első számú célja a lengyel szárazföldi haderő megerősítése, de nem mellesleg igen komoly fejlesztést jelent a légierő számára is.

A K1-K2 sorozat az amerikai M1 Abrams koreai változata, csak kicsit kisebb méretű. Egyik nagy előnye, hogy az amerikai fegyveren alapul, ezért mind a K9 Thunder és a K2 Black Panther teljes mértékben kompatibilis a NATO-erőkkel, sok alkatrészük csereszabatos. Kaiser Ferenc kiemelte: a lengyelek megvették a licencet és a gyártósort, de ezeket Lengyelországban fogják felállítani.

A fegyvereket a lengyelek Dél-Koreából veszik, nem a NATO-n belül vásárolják.

Kaiser Ferenc szerint ennek több oka van: egyrészt az orosz fenyegetés miatt a NATO sok rendelést adott már le. A német véderő is kapott százmilliárd eurót, amiből rögtön a saját gyártóiknál előrendeltek és lekötöttek egy nagyobb mennyiséget a gyártósoron. A lengyeleknek ezt a nagy mennyiségű eszközt nehéz lett volna európai gyártótól megvenni.

Másrészt ha a lengyelek német, amerikai vagy francia technikát vettek volna, akkor az alkatrészeket szállító állam beleszólhatott volna abba, hogy a fegyverrendszert egy későbbi eladás során melyik kormánynak adhatják tovább. A dél-koreaiaknál viszont nincsenek ilyen kitételek Kaiser Ferenc szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×