INFORÁDIÓ
2023. január 27. péntek
Angelika

lengyelország

nato

fegyverkezés

ROVANIEMI, FINLAND - MAY 23: A Finnish soldier stands near a K9 Thunder 155mm self-propelled howitzer during the LIST 22 live-fire Lightning Strike military exercises at the Rovajärvi training grounds on May 23, 2022 near Rovaniemi, Finland. Finland, after decades of neutrality, is applying along with Sweden for membership in the NATO military alliance as a consequence of Russias military invasion and ongoing war in Ukraine. Russia, which shares a 1,340km long border with Finland, has reacted angrily to the move and has shut down all natural gas exports to Finland in response. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Kaiser Ferenc: Lengyelország a NATO egyik legnagyobb szárazföldi haderejével rendelkezhet majd

A fegyverkezés komolyan megerősíti az ország légierejét a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint.

"Ha sikerül a mostani nagy fegyverbeszerzési projektet végrehajtani, akkor Lengyelország valószínűleg a NATO legerősebb szárazföldi haderőnemeinek egyikét fogja kiállítani. Darabszám és minőség alapján erősebb lesz, mint a német, a brit, vagy a francia, amit az Oroszországhoz való közelsége mindenképpen indokol" – mondta az InfoRádiónak Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Idén nyáron hosszas tárgyalási folyamat lezárásaként több mint ezer K2 Black Panther harckocsit, 672 darab K9 Thunder önjáró löveget rendelt a szárazföldi haderő megerősítésére, illetve 288 darab K239 Chunmoo-t idén októberben. Az orosz agresszióra adott reakcióként a T-50 Golden Eagle, azaz Aranysas iskolagép könnyű csapásmérő változatából, az FA-50-ből is rendeltek a lengyelek 48 darabot.

A beszerzési csomag első számú célja a lengyel szárazföldi haderő megerősítése, de nem mellesleg igen komoly fejlesztést jelent a légierő számára is.

A K1-K2 sorozat az amerikai M1 Abrams koreai változata, csak kicsit kisebb méretű. Egyik nagy előnye, hogy az amerikai fegyveren alapul, ezért mind a K9 Thunder és a K2 Black Panther teljes mértékben kompatibilis a NATO-erőkkel, sok alkatrészük csereszabatos. Kaiser Ferenc kiemelte: a lengyelek megvették a licencet és a gyártósort, de ezeket Lengyelországban fogják felállítani.

A fegyvereket a lengyelek Dél-Koreából veszik, nem a NATO-n belül vásárolják.

Kaiser Ferenc szerint ennek több oka van: egyrészt az orosz fenyegetés miatt a NATO sok rendelést adott már le. A német véderő is kapott százmilliárd eurót, amiből rögtön a saját gyártóiknál előrendeltek és lekötöttek egy nagyobb mennyiséget a gyártósoron. A lengyeleknek ezt a nagy mennyiségű eszközt nehéz lett volna európai gyártótól megvenni.

Másrészt ha a lengyelek német, amerikai vagy francia technikát vettek volna, akkor az alkatrészeket szállító állam beleszólhatott volna abba, hogy a fegyverrendszert egy későbbi eladás során melyik kormánynak adhatják tovább. A dél-koreaiaknál viszont nincsenek ilyen kitételek Kaiser Ferenc szerint.

Nyitókép: Getty Images/Sean Gallup

Kapcsolódó hang

Kaiser Ferenc: Lengyelország a NATO egyik legnagyobb szárazföldi haderejével rendelkezhet majd
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018