eur:
388.69
usd:
361.72
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: Micha Pawlitzki / Getty

Váratlanul leállt egy belgiumi atomerőmű reaktora

A hiba forrását még nem sikerült azonosítani.

Hibát jelzett és automatikusan készenlétbe helyezte magát a belgiumi Tihange atomerőművének egyes reaktora a két gőzturbina egyikével kapcsolatos probléma miatt, a hiba forrását még nem sikerült azonosítani – tájékoztatott az erőművet üzemeltető, francia tulajdonú Engie áramszolgáltató.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap információi szerint a leállás egy biztonsági mechanizmus eredménye, amely akkor aktiválódik, ha az egyik gőzturbinával műszaki probléma vetődik fel.

Az Engie reményét fejezte ki, hogy az áramtermelés már kedden újraindulhat, az időpont azonban még változhat a technikai elemzések eredményétől függően - tették hozzá.

A belga gáz- és elektromos áramelosztó hálózatot üzemeltető Elia társaság kizárja, hogy a leállás az ellátás biztonságát veszélyeztetné. "Az ellátás biztonsága egyáltalán nem forog veszélyben. Jelenleg a termelési kapacitás különösen nagy, képes fedezni a keresletet. Rövid távon a helyzet nem jelenthet problémát" - fogalmazott közleményében a hálózatüzemeltető.

Korábbi határozatát megváltoztatva, amely szerint 2025-ig fokozatosan lekapcsolták volna az országban működő atomerőműveket, a belga kormány márciusban erőműveinek két atomreaktora, a Doel 4 és a Tihange 3 élettartamának tízéves meghosszabbításáról döntött. A 2003-ben hozott eredeti kormánydöntés értelmében

2025-ig bezárták volna az összes nukleáris reaktort az országban.

A jogszabály szerint 40 évi használat után minden reaktort végleg le kell állítani, újakat pedig tilos építeni.

Belgium energiaellátásának 90 százaléka külföldről származik. Az ország korábban a felhasznált olaj 30 százalékát, az urán 25 százalékát és a földgáz legkevesebb 6 százalékát Oroszországból importálta.

A nukleáris energia Belgium energiaellátásnak mintegy 40 százalékát biztosítja. Az ország két atomerőművében hét reaktor működik. Az Engie áramszolgáltató az ország keleti felében, Tihange mellett, valamint Észak-Belgiumban, Doel közelében üzemeltet erőműveket. Korábbi tervek szerint a doeli 3-as blokkot 2022-ben, a tihange-i 2-es blokkot 2023-ban tervezték végleg leállítani, a többi reaktort pedig 2025-ben kapcsolták volna le.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.

Élőben a BL-elődöntő: Real Madrid–Bayern München 2-1

A Borussia Dortmund már a június elsejei döntő résztvevője, ma este eldől, ki lesz az ellenfele. A második félidőben a Bayern szerzett vezetést, de ezután felpörgött a Real Madrid, volt visszavont gól, VAR-vizsgálatok, a mérkőzés vége előtt kicsivel pedig már figyelmeztetni kellett a szurkolókat, szinte az egész stadion felállt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×