eur:
393.76
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Teherán, 2022. szeptember 21.Tüntetők kövekkel dobálják a rohamrendőröket felgyújtott szemeteskonténerek mögül Teheránban 2022. szeptember 20-án. Az iráni fővárosban napok óta tiltakoznak annak a fiatal nőnek a halála miatt, aki az erkölcsrendészeti őrizetbevételt követően halt meg. A 22 éves Masa Aminit szeptember 13-án azért tartóztatták le, mert nem viselte az előírás szerint kötelező ruhadarabot, a muzulmán nők haját eltakaró kendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a rendőrök megverték a rendőrautóban, majd kómába esett.
Nyitókép: MTI/AP

Van egy ország, ahol egy órát adnak a sajtó-helyreigazításra

Az iráni hatóságok egyórás határidőt szabtak a helyreigazításra a médiában "félretájékoztatás esetén" - jelentette a helyi média a nemzeti kibervédelmi hatóság közlése alapján. Emellett a médiumoknak a hírek kiadását követő 24 órán belül ismertetniük kell azok hátterét.

A kibervédelmi hatóság felügyeletét Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője látja el egy általa létrehozott tanács révén. Az "internet veszélyeivel" foglalkozó tanácsot a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró szervezet cenzúrahatóságnak minősítette.

Az RSF a globális sajtószabadságot vizsgáló éves jelentésében Iránt idén a 178. helyre sorolta a világ országai között, Irán mögött már csak a kelet-afrikai Eritrea és Észak-Korea van.

Iránban hónapok óta országos tüntetések zajlanak.

A tiltakozások annak hatására kezdődtek el, hogy a 22 éves Mahszá Amíni az erkölcsrendészet fogságában szeptember közepén életét vesztette. A fiatal lányt azért vették őrizetbe, mert nem megfelelően takarta el a haját, ezzel megsértette a nők viseletére vonatkozó szigorú előírásokat. A HRANA hírügynökség múlt heti közlése szerint eddig legkevesebb 445 ember lelte halálát a rendőrség által rendszeresen szétvert tüntetéseken.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×