INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

dél-szudán

pápa

kongói demokratikus köztársaság

A vatikáni média által közreadott kép Ferenc pápáról a bíborosok konzisztóriumán a Vatikánban 2022. augusztus 29-én. Két nappal korábban a római katolikus egyházfő előtt húsz új bíboros tette le esküjét.

Fegyveres övezetbe indul hamarosan a pápa

Infostart / MTI

Dél-Szudánba és a Kongói Demokratikus Köztársaságba látogat januárban Ferenc pápa.

A január 31-e és február 5-e közötti látogatás első állomásaként Kinshasába, majd Dél-Szudán fővárosába, Jubába utazik a katolikus egyházfő.

A látogatásra idén júliusban került volna sor, de a pápa térdfájdalmai miatt elhalasztották. Ugyanakkor a kongói látogatás kapcsán biztonsági problémák is felmerültek, és ennek tudható be, hogy az eredeti tervhez képest Ferenc pápa januárban nem látogat el a Kongói DK keleti részén található Goma városába, ahol 25 éve folynak harcok a különböző fegyveres csoportok között.

Mivel Dél-Szudán és a Kongói DK is időről időre fegyveres erőszak helyszíne, a pápa védelme komoly kihívásnak ígérkezik a helyi hatóságok és saját biztonsági szolgálata számára egyaránt.

2013-as egyházfővé választása óta ez lesz a 40. külföldi útja Ferenc pápának. Afrikába eddig négy alkalommal látogatott el: először Kenyában, majd Ugandában és a Közép-Afrikai Köztársaságban, ezután Egyiptomban és Marokkóban járt, a negyedik látogatásán pedig - 2019-ben - Mozambikban, Madagaszkáron és Mauritius szigetén találkozott a hívekkel.

A 90 millió lakosú Kongói Demokratikus Köztársaságban a becslések szerint 40 százalékra tehető a katolikusok, 35 százalékra a protestánsok, 9 százalékra a muszlimok és 10 százalékra a helyi keresztény irányzatot követő kimbanguisták száma. Az állam hivatalosan világi jellegű, de a vallás a hétköznapi élet szinte minden területén jelen van, és a katolikus egyház gyakran játszott kiemelt szerepet az ország politikai életében.

Az utolsó pápalátogatásra 1985-ben került sor,

amikor II. János Pál töltött el két napot az akkor még Zaire néven ismert országban.

Nyitókép: MTI/EPA/Vatikáni média
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018