eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A vatikáni média által közreadott felvételen Ferenc pápa imádkozik az őslakos indián áldozatok névsora előtt a maskwacisi temetőben 2022. július 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Vatikáni média

Az Atlético Madrid orvosa is kezeli Ferenc pápa térdsérülését

Térdfájdalma miatt az egyházfő bottal közlekedik, időnként pedig kerekes székben lehet őt látni: az Atlético Madrid vezető orvosa is segíti a gyógyulásban.

A 85 éves pápának az idén két útját kellett lemondania térde miatt, és arról is beszélt, hogy orvosai csak azzal a feltétellel engedélyezték kanadai utazását, ha előtte húsz napon át ortopédiai kezelést kap, illetve pihenteti fájó testrészét.

A Reuters-nak nyáron árulta el Ferenc, hogy egy óvatlan lépést követően szerezte a sérülést, amely azóta is zavarja őt a mindennapokban - írja a CNN.

Ízületei betegek

José María Villalón ortopéd sebész és traumatológus szakorvos is része volt annak a csoportnak, amely a Vatikánba utazott, hogy megállapítsák, milyen további terápiás lehetőségeket érdemes még kipróbálni a pápánál.

"Mind a Püspöki Konferenciától, mind a Vatikán spanyolországi apostoli nunciatúrájától azt kérték, hogy segítsünk a pápának. Szeretnénk javítani a mozgásán és lassítani akarjuk az ízületi gyulladásos folyamatokat szervezetében" - mondta Villalón.

A pápának különböző ízületeit érintő állapotáról Villalón a következőket árulta el:

"Néha egy folyamat bizonyos ízület gyulladásával indult, de más ízületek állapotának romlásához is vezet,

mert azok a normálisnál nagyobb terhelést viselnek".

A pápa sűrű beosztása nem könnyíti meg az orvosok dolgát

Az orvos aggodalommal indult a Vatikánba, tudatában annak, hogy Ferenc olyan meghatározó személyiség a világban, akinél nagyon fontos, hogy fizikailag is jó formában legyen, a kezeléseket pedig nehezíti, hogy

pápaként meglehetősen sűrű a beosztása.

"Hátrány, hogy ő nem egy egyszerű beteg a nagy aktivitása miatt. A pápának nehezebb dolga van, mert a napirendje elég sűrű, de én optimista vagyok: segíthetünk neki, miközben ő minden másban segít nekünk. Az egészen biztos, hogy tanácsokat tudunk adni azoknak az orvosoknak, akik nap mint nap látják az állapotát" - mondta.

Nagyszerű személyiség, de nehéz beteg

A pápát nagyszerű személyiségként írta le, aki nagyon hálás és nagy focirajongó. Miután Villalón megemlítette, hogy az Atlético orvos, Ferenc pápa megosztotta vele, hogy személyes kedvence Ángel Correa argentin játékos, valamint az Atléticót is kedveli.

Azon túl, hogy kellemes emberként írta le, Ferenc pápa nem a legegyszerűbb páciens Villalón szerint, mivel meglehetősen csökönyös abban, hogy bizonyos műtéti megoldásokat egyértelműen kizár.

Konzervatív megoldásokat kell neki ajánlania, hogy együttműködjön.

Ferenc pápa azért nem akarja megműttetni magát, mert korábban az altatásnak komplikációi voltak esetében, amit el szeretne kerülni.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×