eur:
393.68
usd:
367.27
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
QINGDAO, CHINA - AUGUST 17: Chinese guided-missile frigate Linyi of the Peoples Liberation Army Navy takes part in the Sea Cup surface ship contest of the International Army Games (IAG) 2022 on August 17, 2022 in Qingdao, Shandong Province of China. (Photo by Li Chun/China News Service via Getty Images)
Nyitókép: Li Chun/China News Service/Getty Images

A kínai parti őrség megszerzett valami „lebegő tárgyat”

A kínai parti őrség bekerítette a Fülöp-szigeteki haditengerészet egyik hajóját a Dél-Kínai-tenger vitatott hovatartozású szigeténél és magához vette a hajó vontatta tárgyat, amiről egyik fél sem adott bővebb információt – derül ki a Fülöp-szigeteki tengeri hatóságok hétfői tájékoztatásából.

Az Alberto Carlos, altengernagy jegyezte közleményben arról számolnak be, hogy a kínai fél elvágta a vontatókötelet, úgy szerezte meg a csupán „lebegő tárgynak” nevezett terhet, melyet a hadsereg a vitatott hovatartozású, a Fülöp-szigetek fennhatósága alatt álló Thitu-szigetektől 730 méterre nyugatra észlelt.

A sziget környékén a kínai haditengerészet nagy erőkkel van jelen.

A közleményben nem tértek ki arra, mi volt a szóban forgó tárgy, és a kínai fél sem tájékoztatott arról, miért vette magához.

A Daily Inquirer című Fülöp-szigeteki lap szerint

az incidens után néhány órával a környéken robbanásokat lehetett hallani.

Az összetűzés vasárnap, néhány órával Kamala Harris amerikai alelnök Fülöp-szigetekre érkezte előtt történt.

Az ügyben nem sokkal később megszólaló Mao Ning kínai külügyi szóvivő tagadta, hogy a kínai parti őrség erőszakot alkalmazott volna, és leszögezte: a felek "barátságosan szót váltottak egymással, és a Fülöp-szigetekiek átadták nekünk a tárgyat".

A szóban forgó objektumról a szóvivő azt mondta,

vagy egy rakéta hasznos terhéből kihullott fémdarab vagy pedig egy Kína által fellőtt űrhajó egy darabja.

A Fülöp-szigeteki külügyminisztérium részéről azt közölték, átfogó vizsgálatot indítanak az ügyben, jelenleg pedig a tengeri hatóságok jelentésére várnak.

Peking a nyersanyagokban gazdag Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, viszont a térség egyes részeire a Fülöp-szigetek mellett Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is igényt tart.

Saját követeléseit Peking azzal támasztja alá, hogy 1930 előtt senki nem vitatta a terület fölötti szuverenitását.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Mérsékelt elmozdulásokkal kezdődhet a kereskedés az irányadó európai tőzsdéken a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×