eur:
389.26
usd:
362.5
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Police.hu

Kínai drónok dobtak bombát a német kormányra

Alig néhány nappal az után, hogy Olaf Scholz kancellár befejezte sokat vitatott kínai látogatását, a távol-keleti országgal való kapcsolatok ismét politikai vihart keltettek Berlinben. A Zöldek Pártja és az ellenzéki CDU/CSU pártszövetség nem nézi jó szemmel, hogy a belügyminisztérium kínai drónokat kíván vásárolni.

A belügyminisztérium szerint a cél nem a német hadsereg, hanem a polgári, mindenekelőtt a katasztrófavédelem erősítése. Nancy Faeser belügyminiszter jelentette be, hogy csaknem hetven kínai drón tervezett beszerzéséről van szó. A miniszter szerint ezekre a pilóta nélküli gépekre a katasztrófavédelemnek rendkívül nagy szüksége van.

Faeser elismerte, hogy ezek az "önjáró" gépek háborús térségekben ugyan halált okozhatnak, a különböző természeti katasztrófák által sújtott területeken viszont életeket menthetnek. Ezek a drónok jelentős mértékben segíthetik az illetékes német hatóságok munkáját katasztrófák okozta károk felderítésében, valamint az eltűntek felkutatásában. A Németország nyugati részét tavaly júliusban sújtó, több mint 130 halálos áldozatot követelő árvíz a szakértők szerint bizonyította, hogy

a gyors légi felvételek mennyire értékesek lehettek volna.

Az ellenzők akkor fogtak gyanút, amikor a belügyminisztérium beszerzési hivatalának kiírásából egyértelműen kitűnt, hogy a DJI Matrice 300 tipusú drón lenne a favorit. Azaz a minisztérium nem csupán a modellt jelölte meg, hanem a gyártót, azaz DJI (Da Jing Innovations) kínai vállalatot is.

A cég egyébként a drónok esetében piacvezetőnek számít mind a magán-, mind az ipari beszerzések terén. Köztudott az is, hogy a DJI konszern az amerikai kereskedelmi minisztérium feketelistáján van azzal az indoklással, hogy segíti a kínai hadsereget az országban élő ujgur muzulmán kisebbség ellenőrzésében. A cég ezt cáfolta.

Mindennek nyomán a Zöldek Pártja, valamint az ellenzéki CDU/CSU bírálta a tervezett üzletet. Zöldpárti politikusok elismerték a drónok alkalmazásának hasznosságát a katasztrófavédelem területén, felszólítottak ugyanakkor a tervezett beszerzéssel kapcsolatos gyors döntés elkerülésére. A párt parlamenti frakciójának vezetői szerint az előnyöket és a lehetséges kockázatokat gondosan mérlegelni kell.

A konzervatív CDU/CSU parlamenti frakciójának szóvivője a tervezett ügylet azonnali leállítását követelte. Alexander Throm arra figyelmeztetett, hogy a szóban forgó drónok egy olyan vállalat termékei, amely szoros kapcsolatban áll a kínai népi felszabadító hadsereggel.

Ez pedig olyan biztonsági kockázatot jelent, amelyet a német belügyminisztérium nem veszíthet szem elől.

A szóvivő a német kormány naivitását hajmeresztőnek nevezte.

A Kínától való függetlenség biztosítását a szóvivő olyan elsődleges szempontnak nevezte, amire mindenkinek felett ügyelni kell.

A közelmúltban hasonlóan nagy vitát váltott ki, hogy a Cosco nevű kínai állami szállítmányozási többségi részesedéshez és ezáltal nagyobb beleszóláshoz kívánt jutni a hamburgi kikötő egyik konténertermináljában.

A kínai befolyás ellen tiltakozó kisebbik koalíciós pártoknak, valamint a CDU/CSU-nak ezt sikerült megakadályozniuk és a Cosco csak kisebbségi részesedéshez jutott a kikötői terminálban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×