eur:
392.93
usd:
366.51
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A Letenye-Muracsány (Gorican) magyar-horvát határátkelő 2020. április 24-én. A hét szomszédos ország közül egyedül Horvátországgal tudjuk valamennyi határátkelőnket nyitva tartani az ingázók számára, de a későbbiekben új határátkelők megnyitására is készülünk - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki ezen a napon megbeszélést folytatott Gordan Grlic Radmannal, Horvátország kül- és Európa-ügyi miniszterével a közös határátkelőnél.
Nyitókép: MTI/Varga György

Jó hírt kapott Horvátország és a magyar turisták is örülhetnek

Az Európai Parlament szerint Horvátország minden feltételt teljesített a vonatkozó szabályok teljes körű alkalmazásához, ezért támogatja, hogy az ország a schengeni övezet teljes jogú tagjává váljon.

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén 534 szavazattal, 53 ellenszavazat és 25 tartózkodás mellett elfogadott jelentésben az EP-képviselők úgy találták, hogy Zágráb készen áll arra, hogy megszüntessék a határellenőrzést Horvátország és a szabad mozgást biztosító schengeni övezet között. Ezért a szükséges folyamat befejezésére és a határellenőrzés felszámolásáról szóló döntés meghozatalára kérték az Európai Unió Tanácsát.

Mivel a horvát határról migránsok visszatoloncolásáról érkeztek hírek, az EP-képviselők szeretnék, ha a schengeni értékelési program részeként az Európai Bizottság - akár helyszíni látogatások révén - felmérné Horvátország határokon végzett munkáját és annak alapjogi vetületeit.

Az EP álláspontjának kézhezvétele után

az Európai Unió Tanácsa egyhangú döntéssel határozhat Horvátország schengeni tagságáról.

A 26 tagú schengeni övezetnek Bulgária, Horvátország, Ciprus, Írország és Románia kivételével minden uniós tagállam, valamint Norvégia, Izland, Svájc és Liechtenstein a tagja.

Egyszerűbb áruszállítás az EU, Ukrajna és Moldova között

A EP csütörtökön jóváhagyta az Európai Unió, Ukrajna és Moldova közötti közúti áruszállítás megkönnyítését célzó uniós megállapodásokat is.

A két megállapodás része az Oroszország indokolatlan ukrajnai agressziójára adandó uniós válasznak – írja csütörtöki sajtóközleményében az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodája. A háború komoly nehézségeket okoz az ukrán és moldáv fuvarozási ágazatban, az ukrán légteret lezárták a civil utasforgalom elől, a tengeri export pedig súlyosan korlátozott. Ukrajnának alternatív útvonalakat kell találnia gabonája, üzemanyaga, élelmiszerei és egyéb árucikkei kiviteléhez. Moldova hasonló gondokkal küzd, alternatív tranzit-útvonalakat keres az Unión keresztül, és segítségre van szüksége az ukrán árucikkek továbbszállításához.

Az Ukrajnával kötött megállapodást 586 szavazattal, egy ellenszavazat és hét tartózkodás mellett, a Moldovával kötött szerződést 596 szavazattal, két ellenszavazat és hét tartózkodás mellett fogadták el. Azok felváltják a tagállamokkal jelenleg érvényben lévő kétoldalú megállapodásokat. A megállapodások a vonatkozó engedélyezési folyamat ideiglenes szüneteltetésével megkönnyítik az ukrán, moldáv és uniós fuvarozóknak, hogy egymás területei között és azokon keresztül fuvarozzanak.

Az EU–Ukrajna megállapodás emellett azt is megengedi, hogy az ukrán fuvarozók az EU területén használják az ukrán jogosítványukat és a képesítéseiket igazoló dokumentumokat, vagyis nem lesz szükségük nemzetközi jogosítványra.

Bár mindkét megállapodás június 29. óta ideiglenesen érvényben van, az EP után most az EU tagállamait tömörítő Tanácsnak is hivatalosan jóvá kell hagynia azokat.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nyomás alatt a Boeing

Nyomás alatt a Boeing

A Boeing repülőgépgyártó ismét nyomás alá került, miután az S&P a héten másodszor is felülvizsgálta és "stabilról" "negatívra" módosította a kilátásokat, amit egy januári kabinpanel-robbanás és a legnépszerűbb repülőgépük gyártásának lassítása, valamint a fokozott termelés bizonytalanságok és vezetőségi változások váltottak ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×